Uskoro kreće izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema u varaždinskoj bolnici Foto: Krešimir Đurić; OB Varaždin

Uskoro kreće izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema u varaždinskoj bolnici

| 10.9.2019. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno

Uskoro bi trebala početi izgradnja nove zgrade u krugu varaždinske bolnice u kojoj će biti smješten objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirugija. Najavio je to ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić na današnjem predstavljanju projekta "Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin", financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovim je projektom predviđena izgradnja zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, što će omogućiti smještaj hitnih prijemnih ambulanti interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije na jednom mjestu, i to naposredno nakon ulaza u bolnički krug.

objedinjeni_hitni_prijem_projekcije_3.jpg

- Ovaj projekt vrijedan je 20 milijuna kuna, a kombinira se s projektom koji smo ranije najavili, a to je izgradnja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Ujedinili smo ta dva projekta u jedan, ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna, i bit će smješteni u istoj zgradi. Napravili smo projektiranje, dakle projekt je gotov, trenutačno je vani javna nabava za izvođača radova i očekujemo da bi tijekom ovog mjeseca mogli imati odabranog izvođača. Ukoliko bude sve u redu, nakon što se ispoštuju svi zakonski rokovi i potpiše ugovor, radovi mogu započeti, a ako ne bude žalbi, možemo očekivati da bi kroz 2-3 mjeseca započeti radovi na izgradnji objekta, a rok provedbe projekta je studeni 2020. godine - istaknuo je Kudelić.

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_01.JPG

Pojasnio je da nije riječ o ujedinjavanju službi i odjela, nego o objedinjavanju njihovih hitnih ambulanti.

- Opća bolnica Varaždin je jedna od rijetkih bolnica koja nema objedinjeni hitni bolnički prijem. Trenutačno kod nas u bolnici hitni prijem i obrada hitnih pacijenata obavlja se u devet različitih radilišta, a izgradnjom objedinjenog hitnog bolničkog prijema šest od tih devet radilišta će se ujediniti. Naravno da to znači racionalizaciju troškova, kvalitetnije uvjete rada za naše zaposlenike i puno kvalitetniju hitnu medicinsku skrb. Nema više lutanja, pacijent dolazi na jedno mjesto, bit će kompletno obrađen na tom jednom mjestu i nakon toga ili ide kući ili se šalje na odjel. Preokrenuli smo priču - dosad je pacijent išao k liječniku, a sad će liječnik doći k pacijentu. Za pacijente je to puno jednostavnije, a za nas je puno brže i kvalitetnije - rekao je Kudelić, istaknuvši kako bez Ministarstva zdravstva ne bi mogli realizirati ove projekte.

bolnica_1.jpg

- OB Varaždin trenutačno radi na sedam projekata koji se financiraju iz EU, zato smo i unutar bolnice ustrojili posebnu službu za EU fondove koja se, uz pomoć našeg osnivača, Varaždinske županije, bavi pripremom i prijavom projekata, a Ministarstvo zdravstva je to koje diktira uvjete. Kad je riječ o uspostavi objedinjenog hitnog bolničkog prijema, sedam ustanova u Hrvatskoj je dobilo priliku da se javi na taj natječaj, a mi smo bili jedna od tih ustanova. Na tome smo zahvalni ministarstvu, s kojim dobro surađujemo, zahvaljujući čemu smo uspješno realizirali već nekoliko projekata, a nadamo se da ćemo ih ubuduće napraviti još - dodao je ravnatelj bolnice.

Ukupna vrijednost projekta "Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin" iznosi 19.954.875 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 14.000.000 kuna, odnosno 70,31 posto. Preostali iznos od 29,69 posto osigurava bolnica, od čega mu 60 posto prihvatljivih troškova, odnosno 3.547.050 kuna, dodjeljuje Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Predstavljanje projekta okupilo je brojne uzvanike, među kojima su bili pomoćnik ministra Gordan Žanić, župan Radimir Čačić, predsjednik županijske skupštine Alen Runac, zamjenik župana Robert Vugrin, županijske pročelnice Slađana Miočić i Lovorka Horvat, predstavnici ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te mnogi drugi.

- Lijepo je biti ovdje svega tjedan nakon što smo bili u Varaždinskim Toplicama, to je pokazatelj kvalitetnog rada u zdravstvenim ustanovama Varaždinske županije na čelu s dr. Kovačićem i dr. Kudelićem. Ovo je jedan veliki projekt za samu županiju, a Varaždinska županija povlači značajna sredstva za zdravstveni sustav, nekih 230 milijun akuna, što je nama iz Ministarstva zdravstva i Vlade RH iznimno drago, i tu se pokazuje kvalitetna simbioza i kvalitetan rad Ministarstva zdravstva i Varaždinske županije - rekao je pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić, istaknuvši uspješnu suradnju s varaždinskom bolnicom.

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_12.JPG

Župan Radimir čačić osvrnuo se na činjenicu da se o projektu objedinjenog hitnog bolničkog prijema govorilo dugi niz godina.

- Objedinjeni hitni prijem bio je predviđen kao jedan od vrlo važnih dijelova cjelovite dogradnje i rekonstrukcije bolnice, što se kolokvijalno nazivalo dogradnja i rekonstrukcija kirurgije, ali to nije bila kirurgija. To je bio jedan ozbiljan zahvat na nekoliko objekata i izgradnja novih objekata, operacijskih sala, itd. Vlada je čak prije 6-7 godina potpisala i kompletno financiranje, međutim, već poslovičnom nesposobnošću tadašnje županijske vlasti, oni to nisu uspjeli ugovoriti. Vlade su se promijenile i ove sadašnje Vlade nisu toliko nagle da bi sve dale i to je palo. Sada smo u situaciji da parcijalno rješavamo stvari. Dobili smo europski novac, 14 milijuna kuna. Nažalost, Dubrovnik, Bjelovar i Sisak, koji su se javili zajedno s nama, dobili su 20 milijuna, a mi, koji smo daleko najveći, dobili smo 14 milijuna, neđutim, preživjet ćemo, napravit ćemo i to. Naravno da ćemo morati doplatiti tih šest milijuna, što je za nas ogroman novac. Sve to će se u ovom našem konkretnom slučaju provoditi kao cjeloviti projekt s dnevnom bolnicom i jednodnevnom kirurgijom. Objekt će biti površine 3.000 kvadrata, a na objedinjeni hitni bolnički prijem pritom se odnosi oko 1.000 kvadrata. Sveukupna cijena će iznositi 70 milijuna kuna. Srećom, za projekt dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije dobili smo puni iznos od 50 milijuna kuna - napomenuo je Čačić.

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_11.JPG

- To ne rješava pitanje bolnice, i već smo u projektima za cjelovito rješenje, očekujemo da u proračunu Europske unije za razdoblje od 2020.-2027. godine Vlada napravi ono što je propustila u prethodnom razdoblju, a to je da omogući izgradnju bolnica i da se možemo prijaviti na europske natječaje. Pred nama je ulaganje od najmanje 300-350 milijuna kuna kako bismo imali cjeloviti operacijski blok i sve druge funkcije - dodao je župan.

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_02.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_03.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_04.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_05.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_06.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_07.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_08.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_09.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_10.JPG

bolnica_objedinjeni_hitni_bolnicki_prijem_varazdin_13.JPG