Napokon odobren projekt: Izgradnjom Dnevne bolnice smanjit će se liste čekanja i troškovi

| 13.11.2018. u 15:18h | Objavljeno u Aktualno

Općoj bolnici Varaždin odobrena su sredstva iz EU za izgradnju i opremanje Dnevne bolnice interne medicine, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije i jednodnevne kirurgije što će doprinijeti povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te smanjenju broja prijema na akutne bolničke odjele za najmanje 10 posto, rečeno je danas na početnoj konferenciji kojom je svečano obilježen početak provođenja projekta izgradnje.

Naime, Dnevna bolnica/jednodnevna kirurgija nalazit će se u povezanom jedinstvenom objektu s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom te će se osim izgradnje zgrade, sredstvima iz EU, osigurati i suvremena medicinsko-tehnička oprema kojom će se osigurati podizanje kvalitete zdravstvene njege i skrbi pacijenata te liječenje najsuvremenijim metodama.

Da su rokovi jasni i da u manje od dvije godine mora biti izgrađena i puštena u funkciju nova zgrada naglasio je ravnatelj OBV Nenad Kudelić.

- Ideja o dogradnji koja podrazumijeva izgradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema dnevnih bolnica ili jednodnevne kirurgije te nekih popratnih sadržaja stara je više od desetljeća. Pokretne smo sadržaje, kao što su magnetska rezonanca koju ćemo dobiti, u međuvremenu riješili, a danas obilježavamo početnom konferencijom početak projekta izgradnje jednodnevne kirurgije - rekao je Nenad Kudelić.

Zadovoljan je što je EU prepoznala kvalitetu liječenja pacijenata kroz dnevne bolnice čime se povećava dostupnost, smanjuju liste čekanja i povećava kvaliteta zdravstvene zaštite.

- Pacijent ne mora prespavati u bolnici, dođe u bolnicu i ode nakon liječenja. Iako na sličan način već rješavamo 50 posto pacijenata, u smislu infrastrukture vrijeme nas je pregazilo i drago nam je da je to EU prepoznala, i uvjeren sam da ćemo imati osoblja - naglasio je Kudelić.

Zamjenik župana Varaždinske županije, Robert Vugrin istaknuo je da će tako žitelji županije dobiti bolji tretman koji se u potpunosti financira iz EU te da će novi objekt zdravstvo u Varaždinskoj županiji dići na jednu veću razinu.

- Drago mi je da je EU prepoznala i odobrila trend liječenja kroz dnevne bolnice koji ubrzava protok pacijenta, smanjuje hospitalizaciju, ali i troškove. Posebno veseli da u tih skoro 50 milijuna kuna je uključeno i preko 20 milijuna kuna vrijedne medicinske i dijagnostičke opreme koja će podići kvalitetu medicinske usluge na višu razinu - rekao je Vugrin dodajući da već rade i na novom projektu.

Nešto više o tome kako funkcioniraju dnevne bolnice objasnila je Željka Grđan, dr.med. voditeljica Odjela za nefrologiju i dijalizu u OBV.

- Služba za interne bolesti ima četiri odjela: onkološki, hematološki, imunološki i opći internistički odjel. Ove dnevne bolnice rade već godinama. Najpoznatija je onkološka gdje pacijenti dobivaju kemoterapiju, a u hematološkoj osim kemoterapije pacijenti dobivaju i krvne pripravke i ako je recimo pacijent slabokrvan dobi krv i ide doma. Imunološka dnevna bolnica je najmlađa, a naši pacijenti više ne moraju ići u Zagreb na biološku terapiju. U općoj internističkoj dnevnoj bolnici možemo kompletno obrađivati pacijenta, napraviti svu dijagnostiku koja je potrebna odnosno dati mu cijelu terapiju, ako je potrebna, i pacijent ne treba ležati u bolnici - objašnjava Grđan, naglašavajući da je po definiciji dnevna bolnica oblik bolničkog liječenja gdje pacijenti nisu duže od 16 sati.

Projekt izgradnje Dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program ''Konkurentnost i kohezija 2014.-2020''. Razdoblje provedbe projekta je od 6. rujna 2016. do 6. lipnja 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 49.962.500,00 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi 49.781.250,00 kuna.