Unatoč novim pravilima zapošljavanja stranaca od ove godine, broj izdanih radnih dozvola - nikad veći! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Unatoč novim pravilima zapošljavanja stranaca od ove godine, broj izdanih radnih dozvola - nikad veći!

IHR/Varaždinske vijesti | 16.8.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ako se gledaju podaci o broju izdanih dozvola za boravak i rad na području Varaždinske županije, u samo dvije godine broj izdanih dozvola za boravak i rad stranim radnicima u Varaždinskoj županiji se utrostručio!

Prema podacima koje smo dobili od PU varaždinske, u 2020. godini izdano je ukupno 2.648 dozvola za boravak i rad stranim radnicima, a u 2018. godine - 766.

Da sve više poslodavaca iz Varaždinske županije problem nedostatka radnika rješava zapošljavanjem stranaca pokazuju i podaci za ovu godinu. U prvih šest mjeseci ove godine izdano je ukupno 1.411 dozvola za boravak i rad, najviše državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala i Filipina.

Trend zapošljavanja stranih radnika, čini se, nije pomrsila ni koronakriza, ali i nova pravila oko zapošljavanja stranaca. Naime, ove su godine ukinute kvote za uvoz radne snage, a s 1. siječnjem ove godine na snagu je stupio Zakon o stranicma koji na drugačiji način regulira zapošljavanje stranih radnika, odnosno državljana iz trećih zemalja.

- Umjesto kvotnog sustava uveden je test tržišta rada što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad, mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada RH - rekla je Branka Šaško, predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

Navodi kako test tržišta rada traje najduže 15 dana i u tom razdoblju Hrvatski zavod za zapošljavanje mora istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu.

- Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu upućivanja. Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika Zavod će dostaviti obavijest poslodavcu o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja - pojasnila je predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

Kaže kako je Zakon o strancima omogućio da se za neka zanimanja ne provodi test tržišta rada...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti