Unatoč novim pravilima zapošljavanja stranaca od ove godine, broj izdanih radnih dozvola - nikad veći! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Unatoč novim pravilima zapošljavanja stranaca od ove godine, broj izdanih radnih dozvola - nikad veći!

IHR/Varaždinske vijesti | 16.8.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Ako se gledaju podaci o broju izdanih dozvola za boravak i rad na području Varaždinske županije, u samo dvije godine broj izdanih dozvola za boravak i rad stranim radnicima u Varaždinskoj županiji se utrostručio!

Prema podacima koje smo dobili od PU varaždinske, u 2020. godini izdano je ukupno 2.648 dozvola za boravak i rad stranim radnicima, a u 2018. godine - 766.

Da sve više poslodavaca iz Varaždinske županije problem nedostatka radnika rješava zapošljavanjem stranaca pokazuju i podaci za ovu godinu. U prvih šest mjeseci ove godine izdano je ukupno 1.411 dozvola za boravak i rad, najviše državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala i Filipina.

Trend zapošljavanja stranih radnika, čini se, nije pomrsila ni koronakriza, ali i nova pravila oko zapošljavanja stranaca. Naime, ove su godine ukinute kvote za uvoz radne snage, a s 1. siječnjem ove godine na snagu je stupio Zakon o stranicma koji na drugačiji način regulira zapošljavanje stranih radnika, odnosno državljana iz trećih zemalja.

- Umjesto kvotnog sustava uveden je test tržišta rada što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad, mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada RH - rekla je Branka Šaško, predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

Navodi kako test tržišta rada traje najduže 15 dana i u tom razdoblju Hrvatski zavod za zapošljavanje mora istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu.

- Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu upućivanja. Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika Zavod će dostaviti obavijest poslodavcu o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja - pojasnila je predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

Kaže kako je Zakon o strancima omogućio da se za neka zanimanja ne provodi test tržišta rada...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci