U najstarijoj uljari u Varaždinskoj županiji već četvrta generacija proizvodi bučino ulje

Jelena Šaško | 23.1.2017. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

Tikva je jednogodišnja zeljasta biljka poznata već 3.700 godina. U sjevernom dijelu Hrvatske najzastupljenije su sorte Gleisdorfska golica, Štajerska golica i sorta Wies, a bez obzira na vrstu, tikve se najčešće uzgajaju radi koštica jer sadrže oko 40 do 50 posto ulja za koje je u zadnje vrijeme otkriveno da ima zdravstvenu vrijednost, budući da blagotvorno utječe na zdravlje, osobito rad prostate, kao i hormonalnu regulaciju, ali i probavu.

S time nas je upoznao vlasnik najstarije vidovečke uljare Mladen Županić, koji polako prenosi svoje znanje o ulju na svoga sina. Uljara obitelji Županić počela je s radom davne 1936. godine, pa je i najstarija uljara na području Varaždinske županije.

- Počela je s radom u sklopu žitnog mlina, tako da se na istoj lokaciji mljelo brašno i radila uslužna proizvodnja ulja do 1955. godine. Nakon te godine se pogon mlina i uljare preselio na današnju lokaciju, dok 1980. godine prestaje s radom žitni mlin, pa se ukupni kapacitet podređuje uslužnoj preradi koštica tikve. Dugogodišnjim ulaganjem u mehanizaciju i infrastrukturu, pogon uljare uređen je u cjelinu koja odgovara svim zakonima i pravilnicima o proizvodnji prehrambenih proizvoda, tako da se obiteljska tradicija prožima kroz tri generacije obitelji Županić - objasnio je.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinkih vijesti

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci