Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin obilježilo je svoj Dan i 118. obljetnicu organiziranog obrtništva u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 30.4.2022. u 10:04h | Objavljeno u Aktualno

Svečanom sjednicom Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin obilježilo je svoj Dan kao i 118. obljetnicu organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu koji su svojim dolaskom uveličali brojni gosti.

Sjednici su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora te načelnici općina na čijim područjima djeluju obrti.

Predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin je istaknuo kako 118 godina nije malo i zato se s velikim poštovanjem pristupa ovoj obljetnici.

-Bez obzira što svako vrijeme nosi svoje obilježje, svako razdoblje za obrtnike je turbulentno i puno izazova. Međutim, s velikim zadovoljstvom moram istaknuti kako Udruženje bilježi rast u broju obrta, pa tako u ovome trenutku imamo 1796 obrta, od toga 970 samo u gradu Varaždinu – naglasio je predsjednik Udruženja Boris Kos.

Župan Anđelko Stričak je naglasio kako je obrtništvo neizostavan i vrlo važan segment razvoja gospodarstva županije čemu svjedoče i određeni pokazatelji.

- Od 2017. godine do danas broj obrta kontinuirano raste te je krajem ožujka ove godine u županiji bilo registrirano 3.249 obrta što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećanje broja obrta za 7,6 posto. Uz angažman samih obrtnika, ovakvim kretanjima značajno su pridonijele i mjere Vlade Republike Hrvatske za održanje radnih mjesta u vrijeme pandemije, kao i mjere Županije, Grada Varaždina i drugih jedinica lokalne samouprave. Treba naglasiti kako je obrtništvo pripomoglo da u županiji raste broj zaposlenih u gospodarstvu i da županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj. Ujedno nastojimo svim srednjoškolcima osigurati što lakše i bezbolnije školovanje i već godinama provodimo zajedničko stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Pritom ne smijemo zaboraviti ni na naša četiri strukovna centra izvrsnosti i to za strojarstvo, elektrotehniku, tekstil i kožu te turizam, jer nam je cilj obrazovati kadar koji će znati odgovoriti izazovima tržišta, biti proaktivan i inovativan – dodao je župan Stričak koji se obrtnicima na kraju zahvalio za njihov doprinos u humanitarnim akcijama bilo kada je trebalo pomagati ljudima u potrebi u Hrvatskoj, bilo sada kada nesebično pružaju svu potrebnu pomoć stanovništvu u Ukrajini, kao i raseljenim osobama koje borave na području Varaždinske županije.

Svečana sjednica ujedno je bila i prigoda da se dodjele priznanja obrtnicima za 20, 30, 35, 40 i 50 godina rada u obrtništvu, a u ime dobitnika okupljenima se zahvalio Mirko Martinez vlasnik obrta s 50 godina rada, ujedno i dobitnik najveće nagrade Hrvatske obrtničke komore statue „Zlatne ruke“.