Udruga detektorista Hrvatske: Povezivati pljačku nalazišta s detektoristima je neozbiljno i opasno

VV | 14.9.2017. u 20:18h | Objavljeno u Aktualno

Udruga detektorista Hrvatske reagirala je na izjave dr.sc. Saše Kovačevića s Instituta za arheologiju, kojom implicira da su detektoristi krivi za pljačku arheološkog nalazišta u Jalžabetu.

Izjave Kovačevića demantirao je predsjednik Udruge detektorista Hrvatske, Milan Radmanović, a demantij prenosimo u cijelosti.

Zatečeni smo izjavom dr. sc. Saše Kovačevića i apsolutno nam je neprihvatljivo da netko donosi zaključke bez provedene istrage time unaprijed osuđujući skupinu hobista, entuzijasta, zaljubljenika u povijest i donatora svojih nalaza mnogim hrvatskim muzejima.
Napominjemo da, na području sjeverne Hrvatske, Udruga detektorista Hrvatske ima nekoliko članova koje se ponekad može zateći na nekoj od oranica. Kao i u svakoj hobističkoj aktivnosti, nije isključeno da se detektiranjem bave i osobe koje nisu članovi udruge pa je stoga moguće da na tome području djeluje i veći broj detektorista.

Potrebno je znati da članovi Udruge pretražuju uglavnom državne livade ili oranice i da, za odlazak na privatni posjed uvijek kontaktiraju s vlasnicima posjeda zbog dopuštenja za pretragu. Eventualni artefakti iz bilo kojeg povijesnog razdoblja, pronađeni na oranicama, uglavnom su loše kvalitete, uništeni višegodišnjim djelovanjem mehanizacije i umjetnog gnojiva te nisu predmeti za koje su muzeji zainteresirani. Unatoč tome, u nastojanju da ostvare suradnju s lokalnim muzejima detektoristi tim muzejima daju donacije pronađenih predmeta. Potrebno je naglasiti da detektori, koje posjeduju članovi udruge, gotovo da i nemaju doseg veći od dubine zahvata običnog pluga pa je zaključak, na koji navodi dr. sc. Kovačević posve neutemeljen.

Nadalje, povezivati predmetnu pljačku s detektoristima, samo zato što su prije toga viđeni negdje na području sjeverne Hrvatske neozbiljno je i, konačno, vrlo opasno jer kolege izlaže atmosferi linča. Netko, tko nije informiran, mogao bi zaključiti da su tijekom povijesti takve ili slične pljačke napravili tadašnji detektoristi, iako se detektori metala koriste tek nekih 50 godina.

Kao ljubiteljima povijesti i hobistima, koji se bave ovom djelatnošću i koji poznaju performanse uređaja koji se koriste za traganje metala, dužnost nam je obavijestiti javnost da su osobe, koje su počinile ovo djelo, vjerojatno na raspolaganju imali GPR ( ground penetrating radar ). Naime, malo je vjerojatno da bi netko na grobnom humku, visine 8 metara i promjera 70 metara, znao gdje kopati, a da ne posjeduje navedeni uređaj. GPR je uređaj koji daleko nadmašuje bilo koji detektor metala i daje 3D prikaz skeniranog područja.
U Hrvatskoj GPR uređaje posjeduju arheolozi i tvrtke koje surađuju s njima i obavljaju djelatnosti pretrage arheološki zanimljivog područja.

Atmosferu linča na detektoriste potkrjepljuje i izjava „Njihovo ponašanje preraslo je u divljanje bez kontrole. Ono što se ovdje desilo je moglo je završiti i tragičnije. Primjerice netko od mojih kolega je mogao propasti kroz improvizirano drveno okno i slomiti vrat. Dakle radilo bi se o ubojstvu iz nehaja, a ovako se samo radi o ubojstvu kulturne baštine - upozorio je Kovačević.“

Takvo paušalno, proizvoljno i neutemeljeno prozivanje hobista i članova udruge koji tehnički ne mogu izvesti navedenu pljačku, u najmanju je ruku neozbiljno. Jednako tako, neozbiljno je da tako vrijedan lokalitet nije bio štićen i osiguran pa smatramo da je to činjenica koju bi Institut za arheologiju trebao javno tematizirati.

Slijedom navedenih činjenica, jedino što nam ostaje je odbaciti ovakve napade i preporučiti policiji da provjeri vlasnike navedenog GPR uređaja u Hrvatskoj i usporedi njihove signale mobitela s navedenom lokacijom u Jalžabetu u posljednjih 7 dana.

Nadamo se da će počinitelji ovog djela biti čim prije uhvaćeni i da će otuđeni arheološki materijal biti vraćen gdje i pripada - u muzej.