UDOMITELJI Obitelj Cindori: "Naša djeca trebaju podršku šire zajednice" Foto: Krešimir Đurić

UDOMITELJI Obitelj Cindori: "Naša djeca trebaju podršku šire zajednice"

| 14.9.2020. u 17:02h | Objavljeno u Aktualno

Klara Cindori iz Remetinca, pored Novog Marofa, udomiteljstvom se bavi 12 godina i tko čuje njezinu priču, prvo će pomisliti - ovo je “žena zmaj”. Zajedno sa suprugom Davorom, vojnim invalidom u mirovini, spremno se uhvatila u koštac s najtežim udomiteljskim situacijama, a to je skrb o djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju.

Iako puni životnog i vlastitog roditeljskog iskustva te volje da djeci pruže sve što im je potrebno za njihov razvoj, i oni se ponekad nađu “pred zidom”. Pomoć i podršku ove im je godine pružila „Zipka“, Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije koja za udomitelje s područja Novog Marofa provodi Projekt “Ruka podrške”. U projekt se dosad uključilo svih devetero udomitelja s područja Novog Marofa koji svoja iskustva i probleme dijele na zajedničkim grupama podrške, a dio svoje priče supružnici Cindori podijelili su i s nama.

Gospođa Cindori završila je tekstilnu školu, ali u životu više su je zanimali kuća, djeca i kuhinja. S obzirom da je prvo podigla i odgojila petero svoje djece, prvih desetak godina života nije radila, ali se uvijek, kaže, borila pa je pekla kolače i torte za prodaju i radila slične poslove, a posljednih je godina zaposlena kao spremačica u marofskoj bolnici.

Udomiteljstvom se počela baviti kroz spontanu brigu o djevojčici iz susjedstva koja je živjela u disfunkcionalnoj obitelji. Posebno se za nju vezala i kada je djevojčici bio potreban novi dom, odlučili su proći proceduru oko dobivanja licence za udomitelje.

O iskustvima obitelji Cindori u udomiteljstvu više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...