U Varaždinu danas počinje isplata „božićnica“ za male i velike Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinu danas počinje isplata „božićnica“ za male i velike

vv | 15.11.2023. u 09:56h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu danas, u srijedu 15. studenoga 2023. godine počinje isplata božićnica putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.  Ukupno 11.807 građana dobiti će svoju „božićnicu“ što je više od četvrtine stanovnika na području  Grada Varaždina. Sveukupno je za ovogodišnje „božićnice“  osigurano 356.020,00 eura u proračunu Grada Varaždina.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 20,00 EUR obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2006. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina, a u tu svrhu za ukupno 6.611 djece, Grad je osigurao iznos od 132.220,00 EUR u proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 16. listopada do 31. prosinca ove godine, vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Umirovljenici čija ukupna mirovinska primanja za mjesec rujan 2023. godine (inozemna mirovina i hrvatska mirovina) iznose do 420,00 EUR, korisnici nacionalne mirovine, osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin, a imaju prebivalište na području Grada Varaždina, ostvaruju pravo na isplatu novčane pomoći „božićnice“ od Grada Varaždina u iznosu od 50,00 EUR.

Podaci o korisnicima dobiveni su po službenoj dužnosti od HZMIO Zagreb , Zavoda za socijalni rad –Područnog ureda Varaždin i Regionalnog ureda HZZZ- PU Varaždin.

Riječ je o 3802 umirovljenika, 615 korisnika osobne invalidnine te 59 osoba s invaliditetom koji imaju status nezaposlene osobe u evidencije Regionalnog ureda ZZZ Varaždin.

Za tu namjenu je Grad Varaždin osigurao 223.800,00 EUR.

Pravo na božićnicu ostvarit će i korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine, te korisnici i hrvatske  mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, a kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 420,00 EUR za mjesec rujan 2023.godine.

Ti korisnici morat će se sami javiti u Grad Varaždin u vrijeme reklamacije koja će biti nakon podjele svih naloga putem Hrvatske pošte.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.