Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinskoj županiji 133 nova slučaja zaraze, nastava će biti online za dio učenika

| 8.4.2021. u 13:49h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 133 nova slučaja zaraze koronavirusom.

- Nažalost, ove brojke na razini od 100 novozaraženih dnevno počele su se u posljednja dva tjedna učestalije pojavljivati. Ipak, s obzirom da na nacionalnoj razini danas imamo preko 3.200 novih slučajeva, naša županija ne odskače od te brojke prema broju stanovnika. Mi imamo oko 4 posto stanovništva Hrvatske, i taj smo udio zadržali i kod novozaraženih - rekao je Robert Vugrin, načelnik županijskog stožera civilne zaštite.

- Vjerojatno je da ćemo od danas imati i realniju sliku spidemiološkog stanja, budući da su brojke proteklih dana, zbog uskrsnih blagdana, bile manje jer nije testirano toliko simptomatskih pacijenata - dodao je.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika tako danas iznosi 325, a 14-dnevna je 564.

- Niti prema ovih brojkama ne odstupamo značajno od nacionalnog prosjeka. Jučer su testirana 532 uzorka, a ono što odskače, jest da među simptomatskim imamo čak 47 posto pozitivnih, dakle gotovo svaka druga osoba upućena od strane liječnika obiteljske medicine je bila pozitivna, dok je u ukupnom broju bilo 25 posto pozitivnih uzoraka. Želio bih naglasiti da, ako gledamo 7-dnevni prosjek udjela pozitivnih u svim uzorcima, imamo za pet postotnih bodova bolju situaciju od nacionalnog prosjeka - rekao je Vugrin.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i danas je 97 pacijenata s težom kliničkom slikom, od kojih je 60 smješteno u Varaždinu, a 37 u bolnici u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja je 13 osoba, od kojih je 12 osoba na respiratoru. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na Covid-19.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 17.067 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 550.

- Brojke jesu visoke, Hrvatska se nalazi među 20 zemalja s najlošijom epidemiološkom slikom na svijetu. Trenutno imamo najveći dvotjedni rast među svim zemljama članicama EU – rekao je Vugrin.

- Danas je na sjednici županijskog stožera donijet zaključak da se ide s preporukom prema svim odgojno-obrazovnim ustanovama da se od ponedjeljka, 12. travnja, pa sljedećih šest dana ide s nastavom online za sve više razrede osnovnih škola i za sve učenike srednjih škola, s izuzetkom završnih razreda srednjih škola. Na takav bi način smanjili mobilizaciju za skoro 15.000 građana naše županije, dakle za gotovo 10 posto - napomenuo je.

Vugrin je napomenuo da posebnih epidemioloških mjera za Varaždinsku županiju zasad neće biti, već će vrijediti mjere koje donosi nacionalni stožer.

Označeno u