U subotu sa zapada smirivanje, uz sunčana razdoblja

Varaždinske vijesti | 24.2.2024. u 08:33h | Objavljeno u Aktualno

Za vikend u zapadnim hrvatskim krajevima većinom suho, uz sunčana razdoblja, a na istoku povremena kiša, još češća i obilnija na jugu Hrvatske, gdje će biti i grmljavine te olujnih udara juga i južnog vjetra.

U ponedjeljak posvuda uglavnom suho, zatim opet promjenjivije i vjetrovitije, uz povremenu mjestimičnu kišu te temperaturu zraka i dalje višu od prosječnne za doba godine, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito u istočnijim krajevima. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Ujutro temperatura podjednaka kao u petak, a dnevna oko 14 °C.

Početkom subote u središnjoj Hrvatskoj još mjestimice kiša, no već od jutarnjih sati bit će uglavnom suho i djelomice sunčano. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, osobito u sjevernijim područjima. Najviša dnevna temperatura od 13 do 16 °C.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano, ponegdje i sunčanije, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru lokalno može biti malo kiše. Umjeren do jak jugozapadni vjetar postupno će slabjeti, pa će more sjevernog Jadranu biti u postupnom smirivanju. Ujutro od 5 °C u Gorskoj Hrvatskoj do 10 °C na moru.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno. Povremene kiše bit će osobito u južnim područjima u prvom dijelu subote, kada može biti i obilnija, praćena grmljavinom. Vjetar umjeren jugozapadni i južni, u početku mjestimice i jak, a u drugom dijelu dana jugo. More umjereno valovito i valovito. Popodne temperatura od 13 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno oblačno s kišom, često u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, pogotovo u Konavlima. Puhat će većinom jak južni vjetar s olujnim udarima i jugo uz valovito more, mogući su valovi viši od 2 metra. Temperatura zraka većinom od 12 do 14 °C."

 U iduća tri dana u unutrašnjosti promjenjivo oblačno. Mjestimična kiša uglavnom u nedjelju u unutrašnjosti Dalmacije te na istoku. U utorak kiša češća, pogotovo u gorskim predjelima, gdje će biti najoblačnije. Vjetar većinom slab, ponegdje idući tjedan umjeren jugoistočni. I dalje danju razmjereno toplo, a u nedjelju i ponedjeljak na zapadu hladnija jutra.

Promjenjivo i razmjerno toplo i na Jadranu. U nedjelju kiša uglavnom na jugu, moguća je i grmljavina. U ponedjeljak bi kiša mogla izostati, a u utorak će je biti duž većeg dijela obale. Puhat će umjereno i jako jugo, osobito na srednjem i južnom dijelu, te ostati relativno toplo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Označeno u