U Srbiji potvrđena optužnica protiv hrvatskih pilota Foto: ilustracija

U Srbiji potvrđena optužnica protiv hrvatskih pilota

Varaždinske vijesti/HRT | 20.8.2022. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za "ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine", objavio je portal HRT-a.

Kako list navodi, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu kojom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništa.

Odjel za ratne zločine Apelacijskog suda u Beogradu donio je 11. kolovoza ove godine rješenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branitelja protiv prvostupanjskog, odnosno rješenja kojim je Kazneno izvanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu, objavio je portal HRT-a.

Ministarstvo pravosuđa i uprave od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimilo službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje srbijanska strana navodno tereti za počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz tog ministarstva.

Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srbijanskih medija.

Republika Hrvatska, očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava.

Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata. Prilikom donošenja bilo kakvih odluka Vlada Republike Hrvatske vodit će računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba protiv kojih srbijanska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke.