U Ludbregu danas potpisivanje peticije protiv kamenoloma na Ivančici Foto: ilustracija

U Ludbregu danas potpisivanje peticije protiv kamenoloma na Ivančici

vv | 13.9.2022. u 09:13h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića danas će se potpisivati peticija protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivančici pod motom "Ne dopustimo pretvaranje Ivanečke Željeznice u novu Očuru".

Peticija će se potpisivati na štandu na gradskoj tržnici Ludbreg od 9 do 12 sati, u nazočnosti gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića. Oko 10.15 sati peticiju će potpisati i gradonačelnik Ludbrega Bilić sa suradnicima.

Ovime će se i Ludbrežani, među kojima je velik broj izletnika i planinara koji redovito planinare na vrh najviše zagorske planine, pridružiti pokretu "NE kamenolomu" koji se širi cijelim sjeverom Hrvatske, a napose kroz sve gradove i općine koji gravitiraju Ivančici.

- Kao što je poznato, otvaranje kamenoloma prijeti im uništavanjem kvalitete života i iseljavanjem, ali i uništenjem prirode, flore i faune te izvorišta vode na Ivančici. Posebno skrećemo pažnju na upozorenje geologa na činjenicu da je ovo tektonski nestabilno područje, da Ivančica praktički počiva na rasjedu te da bi miniranja mogla biti izuzetno rizična - poručuju iz gradske uprave.

Prošlog vikenda u Ivancu i Radovanu

Peticija se i prošlog vikenda potpisivala na uobičajenim mjestima u Ivancu gdje su aktivisti organizirano prikupljali protestne potpise građana.

Potpisati se i dalje može svaki dan, do kasnih poslijepodnevnih sati, kod ulaza u Gradsku vijećnicu.

Potpisivanje peticije u svojim je prostorima organizirao i DVD Radovan. I mještani ovoga kraja jednodušno su protiv kamenoloma, a po riječima predsjednika DVD-a Nikole Habuneka, potpis na peticiju mnogi su već dali i na drugim punktovima, od štandova u Ivancu do svojih radnih mjesta.

Mještani poručuju da su spremni izići i pred bagere i na organizirane prosvjede jer, kako ističu, svi smo povezani i borimo se za istu stvar, a to je naš kraj i Ivančica.

U Radovanu s prikupljanjem potpisa nastavljaju i ovoga tjedna, a planiraju svratiti i do starih i nemoćnih, koji nisu u mogućnosti samostalno doći i dati svoj potpis protiv kamenoloma.