U Lepoglavi predstavljen Svjetski investicijski forum poslovnih anđela Foto: Grad Lepoglava

U Lepoglavi predstavljen Svjetski investicijski forum poslovnih anđela

Varaždinske vijesti | 25.10.2019. u 16:22h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tko su poslovni anđeli o kojima se sve češće govori, na koji način djeluju, kako pomažu poduzetnicima te kako ostvariti njihovu pomoć, pitanja su na koja su poduzetnici s područja Grada Lepoglave imali prigodu dobiti odgovore sudjelujući na prezentaciji Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) održanoj 23. listopada u Lepoglavi. Odgovore na navedena pitanja okupljenima je u Gradskoj vijećnici dala Romana Kerep, zamjenica voditelja ureda WBAF-a u Hrvatskoj.

Govoreći o Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela (WBAF) Kerep je istaknula da je njegov opći cilj olakšati pristup kapitalu s ciljem stvaranja novih radnih mjesta i globalne socijalne ravnoteže dok je onaj primarni ostvariti zaradu vodeći pri tom brigu da ulaganja budu usmjerena prema poduzetnicima odnosno poslovnim idejama koje će ostvariti benefite i za društvenu zajednicu.

WBAF okuplja oko 5000 članova iz više od 80 zemalja svijeta spremnih investirati u poduzeća odnosno projekte za koje smatra da će ostvariti poslovni uspjeh odnosno donijeti profit. No, za razliku od drugih investitora njihov je kapital rizičan jer nemaju instrumente osiguranja, poput primjerice banaka. Poslovni anđeli prihvaćaju rizik ulaganja u ideje i projekte koji možda neće donijeti profit. Jedino im je osiguranje ulazak u strukturu vlasništva tvrtke, ali ne s namjerom njenog preuzimanja već s ugovorom definiranim periodom izlaska iz njegove vlasničke strukture nakon ostvarenog planiranog profita. Pri tom, uz potporu u obliku investicije pružaju i savjetodavnu pomoć koja, s obzirom na njihovo poslovno znanje i iskustvo, može biti značajan čimbenik poslovnog uspjeha.

Ured WBAF-a u Hrvatskoj djeluje u sklopu Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, smještenog u Krapini, s kojim je Grad Lepoglava potpisao ugovor o suradnji, a koji mu je donio članstvo u Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela. To će članstvo omogućiti poduzetnicima s gradskog područja, odluče li se na to, preko ureda u Hrvatskoj, u skladu s odrednicama ugovora, potražiti pomoć poslovnih anđela.

- Naš će ured omogućiti susret poduzetnicima s potencijalnim investitorima. Dat ćemo šansu poduzetnicima da se sastanu s poslovnim anđelima – istaknula je na kraju prezentacije Romana Kerep.

wbaf_prestavljanje_3.jpg