U kojim se zemljama EU živi najbolje, a u kojima najlošije

vv | 4.4.2022. u 09:15h | Objavljeno u Aktualno

Bruto domaći proizvod (BDP) mjera je gospodarske aktivnosti. Definira se kao vrijednost svih proizvoda i usluga koji su proizvedeni, umanjena za vrijednost svih proizvoda ili usluga koji se upotrebljavaju u njihovu stvaranju. Indeks fizičkog obujma BDP-a po stanovniku mjeren standardom kupovne moći izražen je u odnosu na prosjek Europske unije koji iznosi 100. Ako je indeks zemlje veći od 100, razina BDP-a ove zemlje po glavi veća je od prosjeka EU i obrnuto.  

Luxemburg, koji ima jako bankarstvo i dosta zaposlenih iz drugih zemalja, vodeći je s indeksom 277, a s 221 slijedi Irska, zemlja koja je europsko sjedište multinacionalnih kompanija, dok je na trećem mjestu Francuska s indeksom od 184.

Najlošije, prema Eurostatu, stoje Slovačka, Grčka i Bugarska. Hrvatska ima indeks 70, što je osjetan pomak u odnosu na 2020. godinu kada je bio 64, koji se tumači i padom broja stanovnika.  Kad bi se nastavio toliki rast i u ovoj godini, Hrvatska bi došla na 76, što neki analitičari navode kao vrijednost kada se može očekivati osjetan pad iseljavanja.  

gdp.jpg