U bolnici u Klenovniku počinje energetska obnova zgrada starih od 50 do čak 70 godina Foto: Varaždinska županija

U bolnici u Klenovniku počinje energetska obnova zgrada starih od 50 do čak 70 godina

Varaždinske vijesti | 24.10.2019. u 08:46h | Objavljeno u Aktualno

Zgrade paviljona, ležaone i laboratorija Opće bolnice Varaždin u Klenovniku napokon će biti obnovljene. Riječ je o objektima koji su izgrađeni prije 50 do čak 70 godina, a u njih će sada biti uloženo ukupno 7.582.031,15 kuna putem EU projekta punog naziva "Energetska obnova zgrade paviljon, ležaona i laboratorij Opće bolnice Varaždin na adresi Klenovnik I, 42244 Klenovnik".

Od ukupne vrijednosti projekta, 3.914.583,67 kuna je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", dok 3.667.447,48 kuna osigurava korisnik.

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_2_1.JPG

Istaknuto je to na početnoj konferenciji projekta održanoj u srijedu, 23. listopada, u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik Opće bolnice Varaždin.

Zgrada laboratorija je izgrađena 1927. godine, ležaone su izgrađene 1937. godine, a paviljonska zgrada 1951. godine, te se dugi niz godina nisu obnavljale.

- Najvažnije je da će po završetku ovog projekta na dobiti biti naši pacijenti koji će imati kvalitetniju zdravstvenu skrb te ugodniji boravak u bolnici Klenovnik, ali i naši djelatnici kojima ćemo ovim projektom poboljšati uvjete rada. Služba za plućne bolesti i TBC je jednim dijelom smještena i u dvorcu Drašković, koje je zaštićeno kulturno dobro, a čim se otvori takva mogućnost, prijavit ćemo i projekt obnove tog objekta - istaknuo je je ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić.

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_6.JPG

Cilj je unaprijediti energetsku učinkovitost zgrada paviljona, ležaone i laboratorija, uz istovremenu implementaciju korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora. Zahvaljujući tome, bit će ostvarene značajne uštede na potrošnji energije za grijanje/hlađenje: ušteda toplinske energije bit će 77,71%, ušteda primarne energije 86,65%, a emisija CO2 će se smanjiti za 88,73%.

- Na zgradama će biti obnovljene fasade sustavom toplinske izolacije vanjskih zidova, ugrađena će biti nova PVC stolarija, ugrađen visokoučinkoviti sustav rasvjete, toplinski će biti zaštićen tavanski prostor. Specifično je u ovom projektu što će biti uvedena tzv. prisilna ventilacija, što znači rekuperaciju zraka s filterima posebne namjene koju zahtjeva djelatnost Službe u Klenovniku. Svime time bit će ostvareno gotovo 230.000 kuna ušteda na energentima godišnje, a što je značajno - rekao je župan Radimir Čačić.

Napomenuo je da se očekuje i povrat sredstava od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

- Nažalost, moram reći da odlaskom ministrice Žalac, počinjemo uočavati promjene u Ministarstvu kad je u pitanju povrat novca za domicilnu komponentu EU projekata. Ovog trenutka je donošenje odluka u rukama ljudi za koje nitko ne zna što ih vodi i po kojim kriterijima odlučuju, a ti kriteriji sigurno nisu transparentni - napomenuo je Čačić.

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_7.JPG

Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik referentni je centar za multirezistentnu tuberkulozu za Republiku Hrvatsku. Ugovara 41 akutnih i 211 kroničnih bolesničkih kreveta te je osnovna zdravstvena djelatnost zbrinjavanje pacijenata oboljelih od plućnih bolesti i to ne samo iz Hrvatske, već i iz susjednih zemalja.

Ima organizirana 4 odjela akutne i 4 odjela kronične pulmologije te odjel za intenzivno liječenje s planiranim razvojem jedinice za mehaničku potporu disanja. Također ima organiziranu polikliniku s pulmološkim ordinacijama, alergološku ordinaciju, bronhoskopiju i traheoskopiju, kardiološki UZV, EKG, ergometriju, holter, pulmološku dijagnostiku, internistički UZV, UZV doppler karotida, kardiološku ordinaciju te dnevnu bolnicu.

- Početkom 2014. godine Odlukom Vlade RH Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik je zajedno sa Specijalnom bolnicom za kronične bolesti Novi Marof pripojena Općoj bolnici Varaždin. Tom Odlukom Opća bolnica Varaždin postala je regionalni centar, bolnica druge kategorije od regionalnog značaja, a po svojoj veličini četvrta u Hrvatskoj. Ukupno ima oko 1.700 zaposlenika, od toga 72 posto medicinskog osoblja, od kojih 265 liječnika. Dnevno kroz Opću bolnicu Varaždin prođe na stotine pacijenata, a na mjesečnoj bazi, samo kroz poliklinički dio oko 35 tisuća pacijenata - podsjetio je Kudelić.

Napomenuo je da upravo zbog pacijenata, kako bi im osigurali kvalitetnu zdravstvenu skrb, bolnica ulaže velike napore u obnovu zgrada, nabavu novih medicinskih uređaja te edukaciju svog liječničkog i medicinskog osoblja.

- Zahvaljujući uspješno apliciranim projektima krenuli smo s provedbom energetskih obnova zgrada na lokacijama Varaždin i Novi Marof, a sada konačno i na lokaciji Klenovnik - dodao je Kudelić.

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_3.JPG

Razdoblje provedbe EU projekta energetske obnove u Klenovniku je od 17. siječnja 2019. godine do 17. siječnja 2021. godine.

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_1.JPG

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_2.JPG

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_4.JPG

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_5.JPG

klenovnik_uvodna_konferencija_projekt_energetska_8.JPG