U 2019. godini nastavljen trend rasta građevinskog sektora i potražnje za novim stanovima

| 16.3.2020. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Iako su neki sredinom prošle godine najavljivali stagnaciju, pa i pucanje nekretninskog balona, građevinski sektor bilježi kontinuirani rast, a tržište nekretnina i dalje ima veću potražnju, nego ponudu. Na području Grada Varaždina i cijele Varaždinske županije u 2019. godini izdano je više građevinskih dozvola nego ranijih godina, a cijene kvadrata u novogradnji i dalje rastu tako da se u novoizgrađenim zgradama kvadrati uglavnom prodaju za 50 do 100 eura više nego u ranije izgrađenim objektima.

U Gradu Varaždinu 2019. godine izdano je ukupno 140 građevinskih dozvola, dok ih je u 2018. godini bilo 115, a u prvim mjesecima ove godine izdano je već novih 20 građevinskih dozvola.
Slično je i na području Županije. Prošle je godine izdano ukupno 355 građevinskih dozvola, dok ih je 2018. godine bilo 348, a od početka ove godine bilo je 54 novih dozvola. Gledajući prema mjesnim nadležnostima Županije u 2019. godini najviše je građevinskih dozvola izdano u sjedištu Varaždin (147), zatim slijedi ispostava Ivanec sa 102 dozvole pa ispostava Ludbreg sa 40 i ispostava Novi Marof sa 66 dozvole za građenje.

Lucija Novoselec iz Lucerna Nekretnina ističe da je na području Varaždina i dalje velika potražnja za stanovima, ali i vikend kućama te poslovnim prostorima za najam, dok cijene kvadrata i dalje rastu.
Franjo Mendek iz agencije Menars pojašnjava da na veliku potražnju za stanovima utječu i subvencionirani krediti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

- Potražnja za stanovima i kućama na varaždinskom području veća je od ponude, a cijene su od ljeta još narasle. U svakoj se novoj zgradi kvadrati prodaju za 50 do 100 eura skuplje od prethodnih zgrada - kaže Mendek. S obzirom da je Ministarstvo graditeljstva najavilo da bi se sa stambenim kreditima stalo u sljedećoj godini, možda to dovede do stagnacije u građevinskom sektoru i na tržištu nekretnina, ali to su zasad samo najave.

Najtraženiji su stanovi u novogradnji koji se rasprodaju unaprijed tako da su stanovi u zgradama, koje će biti dovršene tek sljedeće godine, već rasprodani, a u agenciji Menars najavljuju tri nova stambena projekta koji će se početi realizirati tek sljedeće godine, ali se već sada javljaju potencijalni kupci.
- Zemljišta su kupljena, do kraja godine bit će gotova projektna dokumentacija te se sljedeće godine kreće u ishođenje dozvola i realizaciju tri nova projekta - najavljuje Mendek.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci