U 2019. godini nastavljen trend rasta građevinskog sektora i potražnje za novim stanovima

| 16.3.2020. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Iako su neki sredinom prošle godine najavljivali stagnaciju, pa i pucanje nekretninskog balona, građevinski sektor bilježi kontinuirani rast, a tržište nekretnina i dalje ima veću potražnju, nego ponudu. Na području Grada Varaždina i cijele Varaždinske županije u 2019. godini izdano je više građevinskih dozvola nego ranijih godina, a cijene kvadrata u novogradnji i dalje rastu tako da se u novoizgrađenim zgradama kvadrati uglavnom prodaju za 50 do 100 eura više nego u ranije izgrađenim objektima.

U Gradu Varaždinu 2019. godine izdano je ukupno 140 građevinskih dozvola, dok ih je u 2018. godini bilo 115, a u prvim mjesecima ove godine izdano je već novih 20 građevinskih dozvola.
Slično je i na području Županije. Prošle je godine izdano ukupno 355 građevinskih dozvola, dok ih je 2018. godine bilo 348, a od početka ove godine bilo je 54 novih dozvola. Gledajući prema mjesnim nadležnostima Županije u 2019. godini najviše je građevinskih dozvola izdano u sjedištu Varaždin (147), zatim slijedi ispostava Ivanec sa 102 dozvole pa ispostava Ludbreg sa 40 i ispostava Novi Marof sa 66 dozvole za građenje.

Lucija Novoselec iz Lucerna Nekretnina ističe da je na području Varaždina i dalje velika potražnja za stanovima, ali i vikend kućama te poslovnim prostorima za najam, dok cijene kvadrata i dalje rastu.
Franjo Mendek iz agencije Menars pojašnjava da na veliku potražnju za stanovima utječu i subvencionirani krediti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

- Potražnja za stanovima i kućama na varaždinskom području veća je od ponude, a cijene su od ljeta još narasle. U svakoj se novoj zgradi kvadrati prodaju za 50 do 100 eura skuplje od prethodnih zgrada - kaže Mendek. S obzirom da je Ministarstvo graditeljstva najavilo da bi se sa stambenim kreditima stalo u sljedećoj godini, možda to dovede do stagnacije u građevinskom sektoru i na tržištu nekretnina, ali to su zasad samo najave.

Najtraženiji su stanovi u novogradnji koji se rasprodaju unaprijed tako da su stanovi u zgradama, koje će biti dovršene tek sljedeće godine, već rasprodani, a u agenciji Menars najavljuju tri nova stambena projekta koji će se početi realizirati tek sljedeće godine, ali se već sada javljaju potencijalni kupci.
- Zemljišta su kupljena, do kraja godine bit će gotova projektna dokumentacija te se sljedeće godine kreće u ishođenje dozvola i realizaciju tri nova projekta - najavljuje Mendek.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti