SOLARI Zelena energetska zadruga u ponedjeljak na Korzu informira građane o malim sunčanim elektranama

| 3.9.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je najavljena Turneja Dobra energija. Predstavnici Grada Varaždina i Zelene energetske zadruge (ZEZ) predstavili su projekt malih sunčanih elektrana na krovovima kuća. Varaždin će biti prvi među deset hrvatskih gradova u kojima će biti organizirano savjetovanje građana o tom ekološkom projektu.

Upravitelj Zadruge Zoran Kordić pojasnio je zašto su odabrali Varaždin kao prvi grad na turneji.

- Osnovni cilj naše organizacije je pomoći građanima u što većem korištenju obnovljivih izvora energije s naglaskom na sunčevoj energiji. Već niz godina imamo suradnju s Gradom Varaždinom jer smo se kroz nekoliko inicijativa uvjerili da su građani Varaždina zainteresirani i da tu postoji veliki interes za korištenje energije sunca. Predložili smo da stoga Varaždin bude prvi na ovoj turneji - kaže Kordić pojašnjavajući da im je cilj okupiti što veći krug aktera, vezano za solare, od tvrtki do izvođača i instalatera te jedinica lokalne samouprave, kako bi se stvorila što veća masovnost i time povoljniji uvjeti pri realizaciji projekata instalacije sunčanih elektrana.

Predstavnici Zadruge u ponedjeljak, 7. rujna, na Korzu će postaviti štand na kojem će u vremenu od 9 do 12 zainteresirani građani moći dobiti korisne informacije o tome kako postati vlasnik sunčane elektrane na što jednostavniji način.

Gradonačelnik Ivan Čehok ujedno je potpisao Povelju koja osvješćuje i potiče građane da što je više moguće koriste obnovljive izvore energije, uključujući i energiju sunca. 

- Nije slučajno da ova akcija kreće iz Varaždina jer su se naši građani javili ponajviše na natječaje kad je riječ o uvođenju fotonaponskih ćelija. Od 500 onih koji su prošli u Hrvatskoj, čak ih je 50 bilo iz Varaždina, što je 10%. Pozivam građane koji su zainteresirani da dođu u ponedjeljak na Korzo i da im Zadruga u tome pomogne. I na ovom natječaju, koji se odnosi na energetsku obnovu kuća, uz Petrinjce, najviše je Varaždinaca, što potvrđuje da su naši građani svjesni ulaganja u obnovljive izvore energije i energetske uštede. To je samo prvi korak u poštivanju i implementaciji zelene agende, jer tu je moguće još puno više toga učiniti. Uz industriju, koja postoji u Varaždinu, poput Solvisa i ovu osvještenost građana, mislim da Varaždin može postati predvodnik u zelenoj energiji - ističe gradonačelnik. 

Više o samoj turneji pojasnili su predstavnici ZEZ-a.

- Od 7. do 18. rujna deset hrvatskih gradova bit će stanice prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena - stoji u najavi turneje.

- Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj - objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

- S nekim smo gradovima već realizirali vrlo uspješne projekte, poput dvije sunčane elektrane financirane od strane građana u Križevcima, a uz osnaživanje lokalne zajednice za više projekata obnovljivih izvora energije u vlasništvu gradova i građana, naša zadruga želi potaknuti pozitivne promjene kroz edukaciju građana i promociju malih sunčanih elektrana za obiteljske kuće - izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje. U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci