TURISTIČKI NAJAM Varaždin uz bok Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, ali ne po broju apartmana nego visini poreza

| 6.11.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Osim paušalnog poreza, od sljedeće godine u Varaždinu raste i paušalna turistička pristojba na 50 eura po krevetu

Do 16. studenog u Gradu Varaždinu traje javno savjetovanje vezano za predloženo povećanje paušalnog poreza po krevetu u sobama, apartmanima i kućama za odmor na području Varaždina. Predlaže se povećanje paušalnog poreza po krevetu s 200 kuna na 150 eura godišnje, što predstavlja povećanje od gotovo šesto posto. U obrazloženju stoji da su se uslijed razvoja turizma mnogi vlasnici stanova u gradu odlučili za kratkoročan, turistički najam te da nedostaje stanova za dugoročni najam.

Paušalni porez na iznajmljivanje, prema poreznim promjenama iz 2019. godine, može iznositi od 19,91 do maksimalno 199,08 eura, a određuju ga gradovi i općine. Dosad su maksimalni iznos od gotovo 200 eura po krevetu uveli jedino Dubrovnik i Split i to samo za smještaj u užoj gradskoj jezgri i centru, dok se u ostalim turističkim destinacijama, čak i onima na moru, drže poreza ispod 75 eura po krevetu. Toliko iznosi, primjerice, paušalni porez po krevetu u Umagu, dok se gradovi na kontinentu uglavnom drže minimalnog poreza tj. drže ga ispod 40 eura. Hoće li ih ukidanje prireza potaknuti na podizanje ovog poreza, vidjet će se do kraja godine. Ovih je dana u Vodicama, primjerice, donesena odluka o podizanju paušalnog poreza po krevetu. Iako Vodice žive od turizma, za razliku od Varaždina, novi paušalni porez će iznositi tek 60 eura po krevetu.

Na kontinentu je zasad drastično dizanje poreza na maksimalnih 200 eura po krevetu najavljeno i u Zagrebu, a tom će se iznosu sada uvelike približiti i iznajmljivači u Varaždinu. Međutim, dok se u glavnom gradu apartmani broje na stotine, na internetskoj stranici Turističke zajednice Grada Varaždina trenutačno je oglašeno tek 36 apartmana i tri kuće za odmor, pored pet hotela, tri hostela i dva pansiona... 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...