Trilateralni sastanak u Varaždinu: Predsjednici izrazili zabrinutost zbog migrantske krize Foto: Krešimir Đurić

Trilateralni sastanak u Varaždinu: Predsjednici izrazili zabrinutost zbog migrantske krize

| 18.3.2016. u 16:52h | Objavljeno u Aktualno

Na trilateralnom sastanku, koji se u petak održao u Varaždinu, među ostalim se govorilo i o migrantskoj krizi. Nakon sastanka triju predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije, a koji se održao u prostorima Starog grada, na konferenciji za novinare predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, rekla je da se radi o trećem trilateralnom sastanku od kada je ona na mjestu predsjednice. Osim o migrantskoj krizi, razgovaralo se i o suradnji na području srednje Europe te tematici vezanoj za euroatlanske integracije na području Jugoistočne Europe.

Predsjednici su izrazili zabrinutost zbog migrantske krize, posebice zbog trenutnog stanja na makedonsko-grčkoj granici.
Grabar Kitarović je istaknula da na razini Unije treba doći do konkretnih rješenja, a svakako je važno riješiti korijenske uzroke migracija. Što se tiče samog stanja na spomenutoj granici predsjednica je najavila da će ona  i slovenski predsjednik Borut Pahor uskoro posjetiti Makedoniju.

Predsjednici su se složili kako je ključna suradnja s Turskom, kao i kontrola granica, a prvenstveno suradnja svih zemalja.

Tijekom trilateralnog sastanka bilo je riječi i o učvršćivanju veza na području Srednje Europe.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer izrazio je zadovoljstvo sastankom s Grabar Kitarović i Pahorom u Varaždinu. Također se osvrnuo na migrantsku krizu te se složio s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović po pitanju solidarnosti u Europi.

Istaknuo je i kako zemlje poput Njemačke ili Austrije problem migranata ne mogu riješiti same te je stoga naglasio kako je vrlo bitna suradnja.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je pak naglasio da osjeća veliko zadovoljstvo jer dijalog koji oni vode daje plodove.
- U svojoj sam karijeri do sad shvatio da je važan razgovor koji onda dovodi do dogovora - zaključio je Pahor.

Predsjednici su se na kraju složili i oko pitanja o integraciji susjednih zemalja Europskoj uniji te zaključili kako treba pomoći Bosni i Hercegovini u putu te zemlje prema članstvu EU.

Vezane vijesti:

FOTO: Predsjednica prošetala Varaždinom: Hvala Gradu i Županiji na gostoprimstvu

FOTO: Kolinda Grabar Kitarović u Varaždinu dočekala austrijskog i slovenskog predsjednika