Tribina HDZ-a o gospodarstvu u Varaždinu okupila vodeće gospodarstvenike Varaždinske županije

VV | 26.2.2019. u 09:11h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Varaždinske županije u ponedjeljak, 25. veljače, u varaždinskom hotelu Turist održana je javna tribina „Predstavljanje mjera i aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“. Uz sudjelovanje državnog tajnika Marija Antonića i pomoćnice ministra Ane Mandac, na skupu, na kojem se okupio velik broj poduzetnika iz Varaždinske i susjednih županija, bilo je riječi o stanju gospodarstva u županiji, administrativnim mjerama rasterećenja gospodarstva, stanju na tržištu radne snage, potrebama gospodarstva za potporama i natječajima Ministarstava te kompenzacijskim mjerama za izvoznike.

Predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika Dragutin Gotić istaknuo je da je važno između poduzetnika i ministarstva komunicirati o problemima u proizvodnji.

-Imamo dosta problema, od nedostatka stručnih kadrova do nedostatka kvalitetnijih i jeftinijih financijskih sredstava da možemo investirati. Da bi opstali moramo investirati u nove tehnologije, u nove proizvode, u radne uvjete, u nova tržišta. Za to treba kapital. Nedostatak kvalitetnog kapitala je očiti problem u realnom sektoru. Isto tako imamo problem kao izvoznici koji redovito radimo i imamo kvalitetan proizvod za izvoz, uredno izvozimo, ali i uredno bilježimo negativne kursne razlike i ostvarujemo gubitke po izvozu - rekao je Gotić.

Državni tajnik Antonić naglasio je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ima praksu biti na terenu, slušati što poduzetnicima smeta, gdje su problemi i korigirati zakonodavni okvir te povećavati konkurentnost poslovnog okruženja.

-To znači s jedne strane provođenje reformskog plana, ukidanje administrativnih nameta, smanjenje birokratskih opterećenja u gospodarstvu, smanjenje porezne presije kroz više stupnjeva porezne reforme, a s druge strane kroz kreiranje poticajnih mjera u vidu korištenja strukturnih fondova za sve tipove poduzetnika, prije svega za mikro, male i srednje - rekao je Antonić i dodao da su Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županiji tri najaktivnije županije po pitanju proizvodne aktivnosti i obrtništva te mikro i malih poduzetnika.

- Upravo to su ogledni primjeri kako bi trebala i u kom smjeru ići cijela država. Te županije su usmjerene na izvoz. Mi prema njima kreiramo one poticajne mjere koje bi trebale uzeti maha u cijeloj državi i biti nit vodilja kako se treba država ponašati i kako smanjivati deficit u uvozno-izvoznoj bilanci, a s druge strane tražiti tržišne niše u svijetu, u globalnim lancima vrijednosti gdje mogu naši proizvodi, novi proizvodi, razvijeni proizvodi s visokom dodanom vrijednošću biti konkurentni, stvarati kvalitetna radna mjesta, bolje plaćena radna mjesta i paralelno s tim omogućavati ljudima da vide svoju egzistenciju ovdje, da ne traže kruha preko granice - rekao je državni tajnik.

Pomoćnica ministra Mandac dodala je da je Ministarstvo s ministrom Darkom Horvatom dosad zaista pokazalo da je tu za poduzetnike, da ih se vrlo pažljivo sluša i da će pokušati za probleme iznaći rješenja tako da se odgovori točno s onim mjerama i aktivnostima koje poduzetnicima trebaju.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec spomenuo je da je Agencija obradila preko 2.400 predmeta te da brine o 8,5 milijardi kuna investicija. Također je naveo i da su trenutno otvorena četiri javna poziva s preko 300 milijuna kuna.

Na tribini su bili i predsjednik HKG-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak je, pozdravljajući prisutne na tribini, naglasio da niti jedna Vlada do sad nije bila toliko na terenu. Upravo su prije pet dana, u nazočnosti premijera Plenkovića, na istom mjestu u Varaždinu potpisana dva ugovora, za Aglomeraciju Varaždinske Toplice i darovanje objekta i zemljišta za širenje Tehnološkog parka u Varaždinu.

-To je ono što Vlada treba raditi – osigurati uvjete za razvoj gospodarstva. Svaka država je toliko jaka koliko ima jako gospodarstvo, a cilj ove Vlade je da gospodarstvo bude što jače, efikasnije i konkurentnije - zaključio je Stričak.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci