Trebaju li Čistoća i Ivkom, nakon odgovora iz MZOIE, nastaviti po starom ili obračunavati PDV kao i svi drugi? Foto: Ilustracija

Trebaju li Čistoća i Ivkom, nakon odgovora iz MZOIE, nastaviti po starom ili obračunavati PDV kao i svi drugi?

| 18.3.2019. u 15:40h | Objavljeno u Aktualno

Već skoro godinu dana građani i poduzeća, korisnici usluga varaždinske Čistoće i ivanečkog Ivkoma, dobivaju veće račune za otpad nego korisnici istih usluga ostalih komunalnih poduzeća. Razlog je, kao što smo pisali, različiti obračun PDV-a: dok spomenuta poduzeća na dio usluge obračunavaju 13 posto PDV-a, a na dio 25, sva ostala obračunavaju na sve stavke na računu samo 13 posto.

Jasno, netko je od njih radi krivo ili barem ne u interesu korisnika njihovih usluga. No, tko, pitanje je koje smo uputili Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, pri čemu smo posebno ukazali da su na računu Čistoće navedene dvije stavke: „Obavezna minimalna javna usluga“ s PDV-om od 13 posto, odnosno „Količina predanog komunalnog otpada“ s PDV-om od 25 posto.

U odgovoru na upit prvo su ukazali da je u članku 33. stavku 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisano da je davatelj usluge dužan u cijenu javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada uključiti troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, troškove prijevoza otpada, troškove obrade otpada i druge troškove propisane Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

- Prema definiciji iz članka 4. stavka 1. točke 29. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, obrada otpada podrazumijeva postupke oporabe ili zbrinjavanja i postupke pripreme prije oporabe ili zbrinjavanja, a zbrinjavanje otpada uključuje odlaganje otpada. Iz navedenog proizlazi da se usluga zbrinjavanja (odlaganja) otpada, koje po svojoj biti predstavlja obradu otpada, uključuje u cijenu javne usluge. Nadalje, u članku 20. stavku 2. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom je propisano da strukturu cijene javne usluge čini cijena javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada, cijena obavezne minimalne javne usluge i cijena ugovorne kazne, ukazuju u MZOIE, napominjući da propis iz područja gospodarenja otpadom ne definira koje stavke na računu trebaju iskazivati komunalna društva, već propisuje što ulazi u cijenu javne usluge.

Kako dodaju, člankom 38. stavkom 3. točkom h) Zakona o porezu na dodanu vrijednost i člankom 47. stavkom 3. točkom h) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, propisano je da se snižena stopa PDV-a 13% primjenjuje na javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog sakupljanja otpada prema posebnom propisu o održivom gospodarenju otpadom, odnosno prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

                 Više o ovome čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci