Nakon štrajka, iz SHU-a poručuju: "Izdaja bi bila da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nakon štrajka, iz SHU-a poručuju: "Izdaja bi bila da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa"

IHR/Varaždinske vijesti | 7.12.2019. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno

Svi su odahnuli nakon završetka štrajka u školama, no prihvaćanje ponude Vlade bez referenduma podijelilo je i ogorčilo prosvjetne sindikate koji su zajedno započeli i provodili štrajk u školama.

O podjelama unutar sindikata i ostvarenim rezultatima s kojima baš i nisu svi zadovoljni prvi je progovorio Mario Jakša, predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja. Dan nakon što je obznanjeno da je postignut dogovor te prekinut štrajk rekao je kako su izigrani.

- Domari, spremačice i računovođe iz škola poručuju: "Izigrani smo!", na pomolu novi štrajk?

 - Od početka su govorili da traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto za sve. Zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova? – ogorčen je bio Jakša koji ne isključuje mogućnost da nakon završetka štrajka započne novi, administrativnog i tehničkog osoblja u školama.

Na sve veću razjedinjenost prosvjetnih sindikata koji su zajedno provodili štrajk pokazalo je i provođenje referenduma o ponudi Vlade Sindikata Preporod, čijih se više od 60 posto članova izjasnilo da su protiv ponude Vlade. U tom sindikatu smatraju kako su i članovi SHU-a i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske trebali provesti referendum o zadnjoj ponudi Vlade, a razumiju što se administrativno i tehničko osoblje po završetku štrajka osjeća izigrano.

- Solidarizirali su se s nama, ali danas je teško gledati im u oči

 Međutim, u SHU-u su više nego zadovoljni štrajkom i postignutim dogovorom. Županijska povjerenica tog sindikata Julijana Petrina ističe kako su svi zajedno napravili nešto što nitko nikada nije: prvi su proveli cirkularni oblik štrajka, održali veličanstveni prosvjed i dobili što su tražili, povećanje plaće za 6,11 posto.

- Kompromis je na neki način postignut u dinamici, ali mi smo postigli cilj 6,11 %. U svoji , gotovo 33 godine rada u školi, ne sjećam se da smo u periodu od otprilike 13 mjeseci dobili više od 12 % povećanja plaće, jer moramo znati da nam se svima povećava i osnovica za 6,12 %. I sve to zahvaljujući našem štrajku tako da ishodom moramo svi biti zadovoljni - ustvrdila je.

19fa0485df62e652f2540d869d887df6_XL.jpg

Julijana Petrina, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Varaždinske županije

Tvrdi da nitko nije izigran.

- Tajnici i računovođe ne spadaju u nastavno osoblje, a dobili su više koeficijente nego što su dobili učitelji, pa je jasno da nama u sustavu nitko ne vrijedi manje. Koeficijenti su se tražili za sve od prvog trenutka. Čistačice, kuharice, domari dobili su također povećanje od 6,11 %, ali kroz dodatke jer nikako nismo željeli izostaviti nenastavno osoblje iz svega ovoga. Svi mi činimo živi organizam škole i svaki od nas važan je za funkcioniranje škole. Izdaja bi bila da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa i zato mislim da se nitko unutar sustava obrazovanja ne može osjećati izdanim – poručila je Petrina.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci