Domari, spremačice i računovođe iz škola poručuju: "Izigrani smo!"; na pomolu novi štrajk? Foto: Ilustracija

Domari, spremačice i računovođe iz škola poručuju: "Izigrani smo!"; na pomolu novi štrajk?

IHR/Varaždinske vijesti | 3.12.2019. u 11:32h | Objavljeno u Aktualno

- Ovo je katastrofa, frustrirani smo, nezadovoljni, gnjevni te se s razlogom pitamo zašto smo još jedanput izigrani? – izjavio je Mario Jakša, predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima Hrvatske – ATOS nakon što je jučer, nakon 36. dana štrajka, postignut dogovor između Vlade i prosvjetnih sindikata te prekinut štrajk u osnovnim i srednjim školama Hrvatske.

Dok su prosvjetni sindikati ostvarili traženo povećanje plaća za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje kroz koeficijente složenosti poslova u „tri rate, nenastavnom osoblju plaće će se povećati kroz dodatke na plaće za 6,11 posto, uz dodatnu korekciju koeficijenta tajnika i računovođe, koji su imali najniži koeficijent visoke stručne spreme.

- Od početka su govorili da traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto za sve radnike koji rade u odgojno-obrazovnim ustanovama, a sad smo izigrani. Zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje? – ogorčen je predsjednik Sindikata ATOS-a.

To je, kaže Jakša, četvrti put da su izigrani.

- Prije osam godina, odnosno 2011. godine tajnik i učitelj s VSS-om imali su iste koeficijente, nakon čega su oni smanjeni, u vrijeme Milanovićeve Vlade i ministra obrazovananja Željka Jovanovića. Godinu dana kasnije, u travnju 2014. koeficijenti su nastavnicima povećani na 1,325, koliko su imali danas i zbog čega su krenuli u štrajk, dok su naši koeficijenti ostali na razini iz 2013. godine. Nadali smo se da ćemo ovim štrajkom napokon izboriti isti koeficijent, za VSS, ali to se sada nije dogodilo – razočaran je Jakša.

Sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode se na to da spremačice, domari i kuhari za nikime ne zaostaju.

- Nije isto povećati koeficijent složenosti poslova i povećanje plaće kroz dodatke u istom postotku. Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama? Početna plaća spremačice je oko 3.200 kuna, a plaća domara s 10 godina radnog staža oko 4.100 kuna neto. Dodatni problem je što postoji zabrana novog zapošljavanja. Primjerice, u Učeničkom domu kojem radim imamo dvije spremačice od kojih za dvije godine jedna ide u mirovinu. Naravno da jedna neće moći raditi sve poslove, a da bismo mogli zaposliti novu osobu moramo tražiti suglasnost Ministarstva, napraviti analizu koliko košta njezin posao i koliko bi koštao outsourcing, koji najavljuje Vlada. Tek nakon toga Ministarstvo odlučuje o zapošljavanju, a na njihovu odluku nemate pravo žalbe. Nije tako samo u Učeničkom domu, tako je u mnogim školama. Pitam vas tko će sutra čistiti škole, kuhati? Tehničko osoblje je marginalizirano – izjavio je Jakša i dodao da se u pregovorima mogao ugovoriti i veći koeficijent za administarativne i računovodstvene referente i ekonome.

- Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno–tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno–obrazovne ustanove i nije sindikalno organizirano, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora. Nakon analize cjelokupnog stanaj i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikata ATOS će članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva administrativno-tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima – poručio je Jakša.