Domari, spremačice i računovođe iz škola poručuju: "Izigrani smo!"; na pomolu novi štrajk?

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Domari, spremačice i računovođe iz škola poručuju: "Izigrani smo!"; na pomolu novi štrajk? Foto: Ilustracija

- Ovo je katastrofa, frustrirani smo, nezadovoljni, gnjevni te se s razlogom pitamo zašto smo još jedanput izigrani? – izjavio je Mario Jakša, predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima Hrvatske – ATOS nakon što je jučer, nakon 36. dana štrajka, postignut dogovor između Vlade i prosvjetnih sindikata te prekinut štrajk u osnovnim i srednjim školama Hrvatske.

Dok su prosvjetni sindikati ostvarili traženo povećanje plaća za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje kroz koeficijente složenosti poslova u „tri rate, nenastavnom osoblju plaće će se povećati kroz dodatke na plaće za 6,11 posto, uz dodatnu korekciju koeficijenta tajnika i računovođe, koji su imali najniži koeficijent visoke stručne spreme.

- Od početka su govorili da traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto za sve radnike koji rade u odgojno-obrazovnim ustanovama, a sad smo izigrani. Zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje? – ogorčen je predsjednik Sindikata ATOS-a.

To je, kaže Jakša, četvrti put da su izigrani.

- Prije osam godina, odnosno 2011. godine tajnik i učitelj s VSS-om imali su iste koeficijente, nakon čega su oni smanjeni, u vrijeme Milanovićeve Vlade i ministra obrazovananja Željka Jovanovića. Godinu dana kasnije, u travnju 2014. koeficijenti su nastavnicima povećani na 1,325, koliko su imali danas i zbog čega su krenuli u štrajk, dok su naši koeficijenti ostali na razini iz 2013. godine. Nadali smo se da ćemo ovim štrajkom napokon izboriti isti koeficijent, za VSS, ali to se sada nije dogodilo – razočaran je Jakša.

Sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode se na to da spremačice, domari i kuhari za nikime ne zaostaju.

- Nije isto povećati koeficijent složenosti poslova i povećanje plaće kroz dodatke u istom postotku. Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama? Početna plaća spremačice je oko 3.200 kuna, a plaća domara s 10 godina radnog staža oko 4.100 kuna neto. Dodatni problem je što postoji zabrana novog zapošljavanja. Primjerice, u Učeničkom domu kojem radim imamo dvije spremačice od kojih za dvije godine jedna ide u mirovinu. Naravno da jedna neće moći raditi sve poslove, a da bismo mogli zaposliti novu osobu moramo tražiti suglasnost Ministarstva, napraviti analizu koliko košta njezin posao i koliko bi koštao outsourcing, koji najavljuje Vlada. Tek nakon toga Ministarstvo odlučuje o zapošljavanju, a na njihovu odluku nemate pravo žalbe. Nije tako samo u Učeničkom domu, tako je u mnogim školama. Pitam vas tko će sutra čistiti škole, kuhati? Tehničko osoblje je marginalizirano – izjavio je Jakša i dodao da se u pregovorima mogao ugovoriti i veći koeficijent za administarativne i računovodstvene referente i ekonome.

- Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno–tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno–obrazovne ustanove i nije sindikalno organizirano, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora. Nakon analize cjelokupnog stanaj i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikata ATOS će članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva administrativno-tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima – poručio je Jakša.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.