Traže potpore za pašnjake, a njima ni traga - stoci još manje

vv | 5.4.2022. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

Zašto, unatoč silnim potporama, naša poljoprivreda ne daje odgovarajuće rezultate? Više je razloga, a jedan je nesumnjivo taj da se potpore traže i za ono što se ne bi trebalo, a ponekad se zacijelo u tome i uspijeva. O tome svjedoči i primjeri iz APPRRR-ovog „Prikaza neprihvatljivosti za plaćanje krških i kontinentalnih pašnjaka te nesukladnosti u kontroli stoke utvrđenih kontrolom na terenu“.

PASNJACI-01.jpg

Na pašnjaku nije provođena propisana minimalna poljoprivredna aktivnost napasivanja stoke u tekućoj godini podnošenja zahtjeva za plaćanje. Kontrola na terenu je utvrdila i dokumentirala stanje vegetacije na parceli. Uočljiva je stara suha trava, dok tragovi napasivanja i kretanja stoke nisu uočeni.

PASNJACI-02.jpg

Površina koja služi kao ispust za stoku na kojem je travnati pokrov u cijelosti uništen tijekom cijele godine. Zbog utvrđenog parcela je neprihvatljiva za plaćanje.

pasnjaci_03.jpg

Prisutnost višegodišnje šumske vegetacije na parceli ukazuje da pašnjak nije korišten unatrag više proizvodnih sezona. Kontrolom je svrstan u nepoljoprivredno zemljište koje se ispisuje iz ARKOD sustava.

PASNJACI-04.jpg

Parcela prijavljena kao pašnjak u potpunosti neprohodna jer je zarasla neželjenom šumskom vegetacijom. Kontrolom je svrstana u nepoljoprivredno zemljište koje se ispisuje iz ARKOD sustava.

PASNJACI-05.jpg

Stanje vegetacije na ovom krškom pašnjaku nepobitno ukazuje da nije provođena propisana minimalna poljoprivredna aktivnost napasivanja stoke u tekućoj godini podnošenja zahtjeva za plaćanje. Uočljiva je polegnuta stara visoka suha trava. Tragovi kretanja stoke nisu uočeni.

PASNJACI-06.jpg

U kontroli na terenu utvrđeno da se površina ne koristi duže vrijeme te je cijela označena kao nepoljoprivredno zemljište. Površina je u cijelosti obrasla višegodišnjom vegetacijom, te je korisnik izjavio da površine nije koristio više od 3 godine.

PASNJACI-07.jpg

Krški pašnjak u potpunosti zarastao šumskom vegetacijom, cijeli je svrstan u nepoljoprivredno zemljište. Neprohodan i neiskoristiv za propisanu aktivnost napasivanja.

PASNJACI-08.jpg

Na zahtjevu za plaćanje prijavljen je krški pašnjak s koeficijentom prihvatljivosti 0,4 –, a u kontroli na terenu utvrđeno je da na parceli postoje homogene površine nepoljoprivrednog zemljišta veće od 500 m2 koje su izdvojene kao nepoljoprivredno zemljište, dok je ostatak parcele prihvatljiv krški pašnjak s koeficijentom 0,4.

PASNJACI-09.jpg

Na zahtjevu za plaćanje prijavljen krški pašnjak s koeficijentom prihvatljivosti 0,8. U kontroli na terenu utvrđeno da je površina krškog pašnjaka u cijelosti zarasla višegodišnjom drvenastom vegetacijom i kao takva je označena kao nepoljoprivredno zemljište s retroaktivnim trajanjem od minimalno 3 godine.

PASNJACI-10.jpg

Tijekom kontrole na terenu utvrđeno je da se na parceli nalaze površine nepoljoprivrednog zemljišta veće od 500 m2 koje su izdvojene kao nepoljoprivredno zemljište. U ovom primjeru radi se o homogenim površinama prekrivenim kamenjem i/ili stijenjem na kojima nema zelene krme pogodne za napasivanje stoke.