"Tragični događaj u Podrutama bio je prekretnica za međunarodno priznanje Hrvatske"

Varaždinske vijesti | 15.1.2022. u 14:09h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas je, u povodu obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u Podrutama odala počast poginulim pripadnicima promatračke misije Europske zajednice.

U pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, eurozastupnica Glavak položila je vijenac i zapalila svijeću kod komemorativne kapele u Podrutama.

podrute_glavak_stricak_jenkac_15012022_2.jpeg

- S ponosom se prisjećamo dana kada je Hrvatska međunarodno priznata, evocirajući uspomene i osjećaj neizrecive sreće kada smo doznali za tu vijest. Ovdje smo u Podrutama kako bismo se prisjetili gnjusnog, barbarskog čina kada je jugoslavenski MIG-21 srušio helikopter promatračke misije Europske zajednice u pokušaju da i na taj način zaustavi međunarodno priznanje Hrvatske. Odajemo poštovanje ljudima koji su kročili stazama mira, kao i svim našim braniteljima koji su izborili slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Danas, kada na te događaje gledamo s odmakom od 30 godina, Hrvatska je postigla sve što je u svom programu zapisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman – Hrvatska je punopravna članica EU-a i NATO-a, a uskoro ćemo ući u europodručje i Schengen. Zacrtano će biti ostvareno pod vodstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Kao zastupnica u Europskom parlamentu dijelim sreću sa svima onima koji su imali privilegiju i ranije biti članovi Unije, a vjerujem da naši građani razumiju što je prije 30 godina značila velika vizija koju svi mi danas, nasreću, možemo uživati - izjavila je zastupnica Sunčana Glavak.

podrute_glavak_stricak_jenkac_15012022_5.jpg

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da je rušenje helikoptera promatračke misije Europske zajednice bio prekretnički događaj koji je potaknuo međunarodnu zajednicu na priznanje Republike Hrvatske kao samostalne, suverene i neovisne države, što je bilo neophodno da se Hrvatska kao država može razvijati i stvarati svoje institucije.

- U to vrijeme trećina Domovine bila je razorena, tisuće ljudi je ubijeno i stradalo. Čin priznanja dao nam je optimizam da ćemo se, uz pomoć naših branitelja, uspjeti obraniti, osloboditi se i stvoriti samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Danas je naša Domovina članica najprestižnijih organizacija na svijetu, EU-a i NATO-a. Upravo zbog te žrtve mi smo kao država daleko otporniji na sve izazove“, poručio je župan Stričak zahvalivši eurozastupnici Sunčani Glavak na organizaciji obilježavanja ovog važnog dana.

- Vjerujem da će upravo ova inicijativa potaknuti i europske institucije da se uključe u njezino obilježavanje prvenstveno zbog slanja poruka mira - dodao je.

podrute_glavak_stricak_jenkac_15012022_1.jpeg

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač zahvalio je zastupnici Glavak i županu Stričaku na inicijativi da se obilježi stradanje u Podrutama i međunarodno priznanje Hrvatske.

- Prisjećamo se onih koji su ovdje poginuli, a koji su donosili mir. Gnjusan zločin, koji su tadašnji režim i vojska željeli pripisati našim braniteljima, zorno je prikazao Europskoj zajednici tko je žrtva, a tko agresor. To je sigurno doprinijelo priznanju Hrvatske - rekao je gradonačelnik Jenkač.

Promatrači Europske zajednice poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Zadaća promatračkih misija bila je nadgledati prekid vatre i pratiti poštivanje netom sklopljenog Sarajevskog primirja.

- Osam dana nakon napada, 15. siječnja 1992. godine, Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država. Uz ostvarene strateške ciljeve članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, Hrvatska se u međunarodnoj zajednici pozicionirala kao ugledna članica Europske unije, spremna braniti svoje interese u europskom duhu - dodala je Glavak.

podrute_glavak_stricak_jenkac_15012022_3.jpeg

podrute_glavak_stricak_jenkac_15012022_4.jpeg