TOP 100 Tko su najjači varaždinski gospodarski subjekti po prihodima?

MGA | 25.7.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Veliki broj tvrtki s varaždinskog područja, nakon prvotnog šoka od pandemije i pada prihoda u 2020. godini, prošle su godine zabilježile lagani oporavak, dok ima i onih koji su kontinuirano rasli obje godine, kao da korone nije ni bilo. No pred gospodarstvenicima su novi izazovi; od inflacije i poskupljenja zaduživanja zbog podizanja kamatnih stopa do restrikcija u opskrbi energentima, prvenstveno plinom, te već kronični problem radne snage.

Kako su poslovale varaždinske kompanije prošle godine i kako je na njih utjecala koronakriza? Donosimo popis TOP 100 gospodarskih subjekata Varaždinske županije, prema podacima Fine, koje su prošle godine ostvarile najveće prihode. Za usporedbu tablica prikazuje i njihove prihode iz predpandemijske 2019. godine, kao i prihode iz prve godine pandemije 2020.

Premašili prihode iz 2019. godine

Na vrhu liste su kompanije iz sektora prehrambene i prerađivačke industrije, a po visini prihoda prva dva mjesta drže tvrtke povezane vlasničke strukture Vindija i Koka. To su ujedno jedine tvrtke s područja županije koje su prošle godine ostvarile prihode koji premašuju milijardu kuna. Vindija je ostvarila 3,2, a Koka 1,4 mlrd kuna prihoda. Dvije tvrtke ujedno spadaju u grupu kompanija koje su nakon prvotnog šoka i pada prihoda prve pandemijske 2020. godine (u odnosu na prethodnu 2019. godinu), prošle godine uspjele čak i premašiti ukupne prihode iz 2019. godine. Među kompanijama koje su na sličan način doživjele pad prihoda 2020. godine, a zatim se 2021. godine digle u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu su i: Bomark Pak, Wollsdorf Components, Gumiimpex - GRP, Knauf Insulation, Kostwein - proizvodnja strojeva, Press Glass, Intinova, Fanon, Cotra, Termoplin, Calzedonia Croatia, Kos transporti, Auto-Ivec, Vis Promotex i dr.

Izdvojili smo i kompanije kojima pandemija, i svi problemi koje je izazvala, čini se nije škodila pa su cijelo vrijeme zadržale stabilan i kontinuiran rast prihoda od 2019. do 2021. godine. Paralelno donosimo listu 30 gospodarskih subjekata koji su ostvarili najveću dobit prošle godine...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...