Tko je (sve) zatajio, ako je varaždinsko zdravstvo ostalo bez respiratora, i to preko vikenda?

| 2.11.2020. u 18:59h | Objavljeno u Aktualno

Kakav obrat u svega par dana! Još u petak varaždinski je župan Radimir Čačić ustvrdio da zbog korone nije krizna situacija, ali je priznao da ipak ponestaje opreme, a prvenstveno zdravstvenog osoblja pa je s tim u svezi apel uputila bolnica jer ima osjetan broj osoblja u samoizolaciji – 143.

- Mi imamo 15-ak respiratora i zasad nismo u kriznoj situaciji, ali povećavamo kapacitete u bolnici, imamo sobe s kisikom, a ako ne budemo imali dovoljan broj, morat ćemo ići na rješenja koja nisu dugoročna, ali su tu na nekoliko dana, a to su boce s kisikom, rekao je Čačić pred novinarima, kao što smo izvjestili, dodajući da nešto ima i u civilna zaštita, ali morat će se nabavljati i drugo, ako se ne zaustavi ovaj eksponencijalni rast.

A danas, dakle samo tri dana kasnije, vapaj za respiratorima.

- Županija je od Vlade i Ministarstva zdravstva zatražila mobilizaciju respiratora iz drugih krajeva Hrvatske. Razgovarao sam s ministrom Berošem, tri respiratora dolaze sutra i preksutra.  U međuvremenu, dok čekamo te odluke iz budžetske rezerve o kojoj odlučuje župan je 5 respiratora nabavljeno na svjetskom tržištu, što nije bilo jednostavno i njihova montaža počinje sutra, rekao je danas Čačić za HTV.

Nakon ovog vapaja, pomoćje  u ime Grada Varaždin obećao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je pozvao i druge da pomognu.

- Stavljamo se na raspolaganje, suklado potrebama na koje će nam ukazati, nadamo se, Varaždinska županija, dakle, ne mislmo sami raspisvati nikakvu nabavu ili tome slično, veli Čehok, kojemu nije  nije jasno što se to dogodilo pa da se odjednom čuju vapaji onih koji su se donedavno hvalili načinom na koji se nose s korona krizom.

Uistinu, što se to dogodilo preko vikenda, dakle u svega dva- tri dana zbog čega Varaždinska županija mora tražiti pomoć drugih?

Proteklog vikenda bilo je više testiranja nego ranije,  i to zbog novih punktova. Samo u nedjelju  testirano je gotovo 600 uzorka, a javljeno je da je 191 pozitivan, što je rekord. Da stvar bude gora, raste broj oboljelih s težom kliničkom slikom, kojima je potreban kisik i respirator.

-Varaždinska bolnica potpuno je iscrpila resurse - odjeli se reorganiziraju i osiguravaju dodatni kreveti za oboljele u drugim zdravstvenim ustanovama diljem županije. Najveći problem - nedostatak respiratora. U upotrebi je 10 uređaja od ukupno 12, javlja HRT.

Neovisno o tome ima li bolnica 10, 12 ili 15 respiratora, postavlja se pitanje kako to da se nije znalo predvidjeti - nakon dramatičnih snimki iz Italije i drugih zemalja ovog proljeća i ljeta - moguće „usko grlo“, ukoliko dođe do porasta broja teže oboljelih?

A veći broj (teže) oboljelih i gubitak nadzora nad njihovim kontaktima ne treba čuditi, kada postoje pojedinci koji, unatoč izrečenoj samoizolaciji, zaraženi izlaze van!?Kao što je danas izvijestila PU varaždinska.

I umjesto da se takvo ponašanje žurno istraži i primjereno sankcionira, čeka se da završetak samoizolacije!?

Kakva se to, za boga miloga, poruka šalje?

Da će se za nešto što je žurno - odgovarati iduće godine?  

Zar bi zbog takvih, neodgovornih pojedinca, trebali svi snositi posljedice?

Malo morgen!

Pogotovo jer je zakon jasan.

Naime, Kazneni zakon u čl 180. propisuje da tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine, a to ne pridržavajući se mjera zaštite drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Dakle, već sada, ako je točno to što je policija navela u današnjem izvješću, 47-godišnjaku prijeti kazna do dvije godie zatvora, a ukoliko još nekoga zarazi - tri! Meutim, ukoliko zbog zaraze nastupe teške posljedice, zatvorska je kazna osjetno veća, a u slučaju smrti od tri do 12 godina!