Talijanski veleposlanik u Varaždinu, razmatrani novi oblici suradnje Foto: Varaždinska županija; Grad Varaždin

Talijanski veleposlanik u Varaždinu, razmatrani novi oblici suradnje

Varaždinske vijesti | 28.3.2018. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsku županiju u ponedjeljak 26. ožujka posjetili su veleposlanik Italije u Hrvatskoj NJ.E. Adriano Chiodi Cianfarani i izaslanik za gospodarske i trgovačke odnose Gianluca Di Felice.

U Županijskoj palači su veleposlanika i izaslanika primili posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i zamjenik župana Robert Vugrin. Na radnom sastanku prezentirani su projekti pokrenuti u Varaždinskoj županiji čija vrijednost iznosi preko milijardu kuna te njihov utjecaj na gospodarstvo i poboljšanje standarda života građana. Ulaganja u zdravstvo i obrazovanje svakako imaju direktan utjecaj na gospodarstvo, a veleposlanik je pohvalio pokrenute projekte kao dobar primjer ulaganja u budućnost.

talijanski_veleposlanik_-_Varazdinska_zupanija.JPG

Na sastanku dotakli su se i talijanskih tvrtki koje posluju na području Varaždinske županije. Kao najveća talijanska tvrtka na ovom području istaknuta je Calzedonia, a za potrebe Calzedonie, na području Varaždinske županije posluju poduzeća Ytres d.o.o. u Donjem Knegincu, Intinova d.o.o. u Majerju, Calzedonia Croatia d.o.o. i Ducal d.o.o. u Jalžabetu, Comprom plus d.o.o. u Varaždinu. Također, na području Varaždinske županije posluje i tvrtka Ducati Komponenti, a uskoro se u Gospodarskoj zoni u Knegincu očekuje ulaganje nove tvrtke Zimlet.  

Krajem siječnja ove godine, delegacija Varaždinske županije prezentirala je investicijske i razvojne potencijale Varaždinske županije u talijanskom gradu Padova. Prezentacija je održana u sklopu konferencije „Internacionalizacija tvrtki Veneta u Hrvatskoj“ u sjedištu Confindustrie Padova, glavne trgovinske komore koja okuplja oko 1.600 proizvodnih tvrtki u talijanskoj regiji Veneto. Talijanski investitori tom prilikom iskazali su zanimanje za ulaganje i pokretanje poslovanja na području Varaždinske županije, stoga su im predstavljene mogućnosti ulaganja i gospodarske zone.  Na tragu prezentacije održane u Padovi, Varaždinsku županiju je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Trstu pozvao da se predstavi ciljanoj publici u regiji Furlanija Julijska krajina. Predstavljanje bi se trebalo održati sredinom lipnja ove godine u Gospodarskoj komori Venezia Giulia u Trstu. Veleposlanik Italije je u popodnevnim satima obišao i tvrtku Ytres d.o.o. u Donjem Knegincu.

Veleposlanik Adriano Chiodi Cianfarani i izaslanik za gospodarske i trgovačke odnose Gianluca Di Felice u Gradskoj su vijećnici razgovarali i s gradonačelnikom Grada Varaždina dr.sc. Ivanom Čehokom i njegovim zamjenicima Sandrom Malenicom i Zlatanom Avarom. Tijekom službenog prijema  dotakli su se brojnih tema i ideja o jačanju buduće suradnje naročito na područjima gospodarstva, turizma i kulture.

talijanski_veleposlanik_-_Grad_Varazdin_1.jpg

Gradonačelnik Čehok je između ostalog naglasio kako je Italija zemlja iz koje je došlo mnogo investicija poput Calzedonije i Ducatija, a ove godine očekuje se još jedna tvrtka koja će najvjerojatnije biti smještena u industrijskoj zoni Jalžabet.

- To je zemlja s kojom provodimo nekoliko projekata, a pregovaramo s Calzedonijom o uspostavi zračne linije na našem aerodromu – istaknuo je gradonačelnik te predložio susret gradonačelnika talijanskih gradova u Varaždinu.

talijanski_veleposlanik_-_grad_varazdin_2.JPG

Talijanski veleposlanik predložio je da se pronađe način za poboljšanje turističke ponude Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske na talijanskom tržištu. Talijanski gosti, ustvrdio je, dobro poznaju Istru i vašu obalu no premalo znaju o  turističkoj ponudi Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske.

- Nama je Varaždin uz Zagreb jako bitan u planovima za povećanje suradnje na planu gospodarstva i turističke ponude – zaključio je veleposlanik.

U vrlo srdačnom razgovoru suglasni su bili o oživljavanju suradnje  Varaždina s Montaleom, partnerskim gradom u Italiji koje je započela još 1987. godine. Veleposlaniku je najavljeno da će Italija biti zemlja partner na predstojećem Festivalu animiranog filma VAFI, a predložena je i razmjena iskustva talijanskih gradova u radu s mladima s obzirom na to da je Varaždin ušao u finalni odabir gradova koji kandidiraju za Europsku prijestolnicu mladih 2021.