Svjedočio ujak Dragutin Sabol kojemu je vidovnjak rekao da je Jasmina ubijena Foto: Krešimir Đurić

Svjedočio ujak Dragutin Sabol kojemu je vidovnjak rekao da je Jasmina ubijena

| 17.10.2019. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas se s početkom u 9 sati u prostorijama Općinskog suda u Varaždinu nastavilo suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić koju je navodno usmrtila u ljetu 2000. godine. Danas su se pred sudom pojavila dva svjedoka, prva je bila susjeda obitelji Dominić, Sojka Križaić, a drugi je bio ujak Smiljane i Jasmine, Dragutin Sabol.

Susjeda Sojka Križaić je bila upoznata sa svim članovima obitelji. Za oca obitelji, Martina Dominića, izjavila je da je bio često doma u vrijeme kada je Jasmina posljednji puta viđena živom (2000. godine) te da je povremeno radio, dok je majka Katarina Dominić radila u Njemačkoj. Smatrala je da je Martin bio dobar čovjek, ali je bio sklon piću što se pogoršalo kada je otišao u mirovinu. Iz svojeg viđenja smatra da je imao dobre odnose s obje kćeri. Sjeća se nekolicine razgovora s Martinom u kojima je tema razgovora bio nestanak Jasmine, a Jasminu je zadnji puta vidjela 2000. godine, iako ne zna u kojem mjesecu. Nakon toga je informacije o Jasmini doznala samo preko njene sestre Smiljane kada je čula da radi na kruzeru i da ima dečka. Negdje u 2004. ili 2005. godini se prisjetila da je Smiljana zatražila od nje da posudi posteljinu i poplun za Jasminu i njenog dečka koji su trebali doći u posjet. Trebali su doći u posjet doma na dva dana, navodno su stigli jednog vikenda u subotu navečer i otišli u nedjelju ujutro. Ne sjeća se da li je posudila posteljinu prije ili poslije prijave nestanka u kolovozu 2005. Pokojni suprug (preminuo 2014. godine) Sojke Križaić je imao dobre odnose s ocem Martinom Dominićem te su znali razgovarati o Jasmini te mu je govorio da radi na brodu, kruzeru, a da je to njemu govorila kćer Smiljana.

Prije iskaza drugog svjedoka, sud je odlučio da se neće koristiti iskaz svjedoka Sabola koji je dao tijekom istrage o smrti Jasmine jer u zapisniku tog iskaza nije sadržano upozorenje svjedoku da je dužan govoriti istinu.

Ujak Smiljane i Jasmine, Dragutin Sabol je imao hladne odnose sa svojom sestrom Katarinom Dominić i njenim mužem Martinom Dominićem, držao se dosta na distanci jer nije odobravao način života obitelji. Rijetko je dolazio u posjet. Za Martina je smatrao da je bio alkoholičar i nije bio sklon radu. U razgovoru sa sestrom je inzistirao da ostavi muža koja to nije htjela. Čuo je glasinu o Martinu da je prebio čovjeka početkom Domovinskog rata u Donjem Vidovcu, mjestu gdje je Martin odrastao. Čovjek kojeg je pretukao je završio u bolnici u teškom stanju, a kasnije je od Martina tražio odštetu za taj incident. Iz prve ruke, ne zna da li je Martin bio agresivan prema svojoj obitelji, ali je čuo od sumještana da jest. Prije prijave nestanka Jasmine, 2005. godine, komunicirao je sa Smiljanom, ali ne previše. Nije smatrao da je Smiljana loša osoba, prije nestanka Jasmine, iako je u mladosti u dobi od 15 ili 16 godina čuo da je krala iz trgovine u kojoj je radila. Za Jasminu je rekao da je bila dobra u školi i marljiva uz cilj da izađe iz teške obiteljske situacije. Pomogao joj je kada se spremala za studij u Zagrebu, a zadnji puta ju je vidio u svibnju ili lipnju 2000. godine. Nakon toga je informacije o Jasmini dobivao preko svoje sestre Katarine koja ga je obavijestila da je na putu na kruzeru u Francuskoj i da se javlja samo Smiljani, ne i njoj samoj. Za nestanak Jasmine je doznao iz tiska kada je to prijavila njena sestra Smiljana 2005. godine. Bilo mu je čudno da pet godina nisu poduzeli ništa od kada su je zadnji puta vidjeli uživo. S obzirom da je smatrao da policija nije dovoljno aktivna u istrazi nestanka, na svoju ruku je išao kod vidovnjaka da sazna što se dogodilo s njom. Na vidovnjaka je naišao slučajno iz medija. Od njega je doznao da mu je nećakinja mrtva. Također mu je rekao kako je Jasmina umrla, da je zadobila udarce u glavu s tupim predmetom te da je ubijena i savjetovao mu je da prijavi to policiji što je i učinio. 

Godinama je posuđivao novac sestri od 90-ih na dalje jer su imali dugove i uredno su mu vraćali novac. Tvrdi da je zbog novčanih problema Katarina bila primorana da radi u Njemačkoj, dok se Martin nije trudio da nađe posao pa da se otplate dugovi. Uvijek je posuđivao novce sestri koja je ujedno i osobno vraćala novac natrag, osim zadnjeg puta kada je novac vratila Smiljana. Sjetio se i jednog javnog incidenta na vjenčanju svog brata Franja Sabola, kada su Martin i Katarina trebali biti vjenčani kumovi. Katarina je sama stigla na vjenčanje jer je Martin pijančevao. Stigao je na vjenčanje u jutarnjim satima sljedećeg dana u alkoholiziranom stanju.

Kada je unajmio vidovnjaka, rodbini je nedugo nakon toga rekao što je doznao, za što je saznao i Martin Dominić te je poslao prijeteću poruku putem bratića Dragutina Sabola da pazi što govori te mu je prijetio smrću. Nakon toga je u potpunosti prekinuo komunikaciju s obitelji Dominić.

Suđenje će se nastaviti u ponedjeljak kada će u 9 sati svjedočiti vještaci o dokaznom materijalu, a u 12 sati će svjedočiti sudski vještak iz Vrapča.