Suradnja Hrvatske i Slovenije: Ministrice poljoprivrede razgovarale i o zlatnoj žutici Foto: Min. poljoprivrede / VV arhiva

Suradnja Hrvatske i Slovenije: Ministrice poljoprivrede razgovarale i o zlatnoj žutici

VV | 27.8.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je s ministricom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije Irenom Šinko Memorandum o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije u petak 25. kolovoza u Moravskim Toplicama u Republici Sloveniji.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju intenzivirat će se suradnja obaju ministarstva, prije svega u razmjeni znanja i iskustava u području biljnog zdravstva.

Ministrica Vučković izrazila je zadovoljstvo potpisanim Memorandumom o razumijevanju te istaknula kako je Memorandum između Ministarstava izrađen nakon održanog zajedničkog sastanka u travnju ove godine u Sloveniji na temu aktivnosti suzbijanja zlatne žutice vinove loze i apsorpcije sredstva iz Programa ruralnog razvoja 2014.–2020.

- Dva Ministarstva izradila su ovaj Memorandum s ciljem promicanja daljnjeg razvoja dobrih uzajamnih odnosa, jačanja suradnje između dva Ministarstva kao i jačanja zajedničkog odgovora na izazove i rizike u poljoprivrednoj proizvodnji s posebnim naglaskom na razmjenu iskustava u području biljnog zdravstva - istaknula je ministrica Vučković i dodala kako Ministarstvo poljoprivrede RH kontinuirano provodi Akcijski plan za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze te da u 2022. godini nije zabilježeno daljnje širenje na nezaražene županije.

Također, Memorandumom se dva Ministarstva obvezuju razmjenjivati informacije i iskustva stečenih poduzimanjem mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, organizirati zajedničke sastanke, radionice konferencije i okrugle stolove, razvijati zajedničke inicijative i surađivati u uspostavljanju sustava laboratorija za provedbu analiza na štetne organizme.

Ministrica Vučković zahvalila je kolegici Šinko i njenim suradnicima, kao i svojim kolegama, na izradi ovog Memoranduma i na svemu što čine kako bi ovu bolest što prije suzbili.

Ministrice su razgovarale i na temu afričke svinjske kuge, pri čemu je ministrica Vučković istaknula kako unatoč svim izazovima s kojima se svinjogojci u Hrvatskoj suočavaju, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede čine sve kako bi se ova bolest što prije suzbila kako kroz promicanje mjera biosigurnosti tako i pružanjem financijske pomoći primarnim proizvođačima svinja kojima će se nadoknaditi dio gubitaka nastalih pojavom afričke svinjske kuge.

Zaključno, ministrice Vučković i Šinko potvrdile su kako Hrvatska i Slovenija imaju mnogo toga zajedničkog te kako je bilateralna suradnja dviju zemalja u području poljoprivrede odlična.

ministarstvo_poljoprivrede_memurandum_slovenija_25082023_2.jpg