Sunčana Glavak: Rodne razlike mogle bi se povećati tijekom i nakon pandemije

Varaždinske vijesti | 6.9.2020. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Održan je prvi u nizu kratkih webinara o poticanju jednake zastupljenosti žena u procesima donošenja odluka pod nazivom "Paritet moći: postizanje novog normalnog u političkom predstavljanju", na kojem je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Govornici su raspravljali o tome kako oblikovati „novo normalno“ u kojem inkluzivno donošenje odluka postaje pravilo za političku zastupljenost.

Panelisti Gabriela Cuevas Barron, senatorica iz Meksika i predsjednica Međuparlamentarne unije, Guðlaugur Þór Þórðarson, ministar vanjskih poslova Islanda, José Manuel Barroso, predsjednik Goldman Sachsa i Yoko Kamikawa, bivša japanska ministrica pravosuđa istaknuli su važnu ulogu koju su žene liderice - kao i zdravstvene i socijalne radnice - imale tijekom pandemije COVID-19 te načine kako potaknuti pozitivniju percepciju žena na vodećim položajima.

- Tijekom pandemije žene su dale svoj udio naporima svijeta da uspostavi novo normalno, koje je naša sadašnjost i budućnost. Djelovanje žena lidera u Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Islandu, Norveškoj, Tajvanu, Novom Zelandu i predsjednice Europske komisije von der Leyen navode se kao dokaz da žene uspješno i stabilno upravljaju ovom krizom i igraju ključne uloge - istaknula je u raspravi zastupnica Glavak.

Sudionicima webinara skrenula je pozornost na poteškoće s kojima se žene suočavaju tijekom i nakon pandemije zbog multiplicirajuće uloge u obitelji, društvu i poslovnom okruženju, upozorivši da su brojne žene prisiljene birati između uloge majke i zaposlenja.

Zastupnica je poseban naglasak stavila na aktivnosti koje kao zajednica možemo poduzeti kako dosegnute standarde ne bismo doveli u pitanje u novonastalim okolnostima.

- Naša su društva napredovala u premošćivanju rodne razlike u godinama prosperiteta. Trebamo inzistirati na jačanju položaja žena tijekom i nakon pandemije. Što možemo učiniti da pomognemo i djelujemo zajedno u tom smjeru? - upitala je Glavak sudionike.

Islandski ministar vanjskih poslova Guðlaugur Þór Þórðarson u svom odgovoru istaknuo je da se žene uvijek suočavaju s ekonomskim izazovima.

- Trebamo istaknuti dobre prakse i priče o uspjehu koje će nam pokazati rezultat i način kako ga ostvariti. Ekonomska kriza zasigurno prijeti s anuliranjem dosadašnjih uspjeha i postignuća. Moramo se zaista fokusirati na jačanje žena i djevojaka - odgovorio je.

Webinar organiziraju udruženja Žene političke vođe (Women Political Leaders - WPL) i Žene 20 (Women 20 – W20), a ishodi rasprava ove serije webinara doprinijet će finaliziranju preporuka o inkluzivnom donošenju odluka koje će W20 proslijediti čelnicima i donositeljima odluka zemalja G20.

Označeno u