Sunčana Glavak: Fokus treba biti na održavanju povoljnih uvjeta financiranja

Varaždinske vijesti | 26.3.2021. u 08:46h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovala je u raspravi o izmjeni Uredbe u pogledu prilagodbi sekuritizacijskog okvira radi potpore gospodarskom oporavku u kontekstu pandemije bolesti COVID-19, u sklopu plenarne sjednice Europskog parlamenta koja se održava u Bruxellesu.

Rasprava je održana s povjerenicom Europske komisije zaduženom za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinness, a povjerenica je naglasila kako će se promicati dobre prakse, odnosno proširenje jednostavne, transparentne i standardizirane sekuritizacije te kako je to u potpunosti drugačije u odnosu na sekuritizaciju koja je pogoršala zadnju financijsku krizu i za koju nema mjesta u financijskom sustavu EU.

U svojem obraćanju, zastupnica Glavak izjavila je kako teški ekonomski šok uzrokovan pandemijom koronavirusa i iznimne mjere suzbijanja imaju dalekosežni utjecaj na gospodarstvo.

- Jedan od ključnih elemenata ekonomskog oporavka je sposobnost banaka da nastave kreditirati poduzeća, posebno mala i srednja poduzeća. Fokus monetarnih mjera u ovakvim uvjetima treba biti na održavanju povoljnih uvjeta financiranja radi očuvanja radnih mjesta i olakšavanja oporavka - upozorila je zastupnica Glavak.

- Sekuritizacija može imati važnu ulogu u jačanju kapaciteta institucija za potporu gospodarskom oporavku jer predstavlja učinkovit instrument za financiranje i diversifikaciju rizika institucija. Ova Unijina mjera je potrebna da se ostvari cilj maksimalnog povećanja kapaciteta institucija za kreditiranje i apsorpciju gubitaka koji nastaju zbog pandemije bolesti COVID-19 i istovremeno očuvati usklađenost bonitetnog okvira i osigurati trajnu otpornost - dodala je

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci