Sunčana Glavak: Fokus treba biti na održavanju povoljnih uvjeta financiranja

Varaždinske vijesti | 26.3.2021. u 08:46h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovala je u raspravi o izmjeni Uredbe u pogledu prilagodbi sekuritizacijskog okvira radi potpore gospodarskom oporavku u kontekstu pandemije bolesti COVID-19, u sklopu plenarne sjednice Europskog parlamenta koja se održava u Bruxellesu.

Rasprava je održana s povjerenicom Europske komisije zaduženom za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinness, a povjerenica je naglasila kako će se promicati dobre prakse, odnosno proširenje jednostavne, transparentne i standardizirane sekuritizacije te kako je to u potpunosti drugačije u odnosu na sekuritizaciju koja je pogoršala zadnju financijsku krizu i za koju nema mjesta u financijskom sustavu EU.

U svojem obraćanju, zastupnica Glavak izjavila je kako teški ekonomski šok uzrokovan pandemijom koronavirusa i iznimne mjere suzbijanja imaju dalekosežni utjecaj na gospodarstvo.

- Jedan od ključnih elemenata ekonomskog oporavka je sposobnost banaka da nastave kreditirati poduzeća, posebno mala i srednja poduzeća. Fokus monetarnih mjera u ovakvim uvjetima treba biti na održavanju povoljnih uvjeta financiranja radi očuvanja radnih mjesta i olakšavanja oporavka - upozorila je zastupnica Glavak.

- Sekuritizacija može imati važnu ulogu u jačanju kapaciteta institucija za potporu gospodarskom oporavku jer predstavlja učinkovit instrument za financiranje i diversifikaciju rizika institucija. Ova Unijina mjera je potrebna da se ostvari cilj maksimalnog povećanja kapaciteta institucija za kreditiranje i apsorpciju gubitaka koji nastaju zbog pandemije bolesti COVID-19 i istovremeno očuvati usklađenost bonitetnog okvira i osigurati trajnu otpornost - dodala je

Označeno u