Sunčana Glavak: Europi je potrebna otpornija farmaceutska politika

| 24.11.2021. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe važnost samodostatnosti Europske unije u strateški važnim područjima poput farmaceutske proizvodnje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je u plenarnoj raspravi o farmaceutskoj strategiji za Europu. Teme o kojima se raspravljalo uključivale su načine na koje nova strategija može pomoći u izgradnji farmaceutskog sustava EU-a otpornog na krizu i promjene u budućnosti, kao i vitalnosti farmaceutskog sektora koja nije samo ključna za zdravstvo i radna mjesta u Uniji, već i za jačanje njezine strateške autonomije, posebno zbog povećanih rizika od pandemije i nestabilnih lanaca opskrbe.

Zastupnici su, među ostalim, pozvali na veću posvećenost europskoj farmaceutskoj industriji, posebno se založivši za maksimalnu transparentnost oko cijene lijekova, njihove dostupnosti, visokih društvenih i okolišnih standarda, razvoju generičkih lijekova, zajedničke nabave te niza drugih tema.

Osvrnuvši se na ulogu pandemije u osvješćivanju ovisnosti Europske unije o globalnim proizvodnim i nabavnim farmaceutskim lancima, zastupnica Glavak izdvojila je ulogu Kine i ostalih trećih zemalja.

- Kriza je pokazala da smo previše ovisni o Kini i trećim zemljama kada su u pitanju farmaceutski proizvodi – podaci Europske komisije govore da 40 % gotovih lijekova koji se stavljaju na tržište Unije potječe iz trećih zemalja - istaknula je.  

Uz to, zastupnica Glavak je naglasila važnost zajedničkog europskog pristupa nabavi lijekova i medicinske opreme s ciljem bolje cjenovne isplativosti.

- Smatram da bi bilo mudro iskoristiti logiku velikih brojeva kod nabave lijekova i medicinske opreme za države članice - ističe zastupnica Glavak.

Kao članica Posebnog odbora za borbu protiv raka, zastupnica Glavak smatra kako bi donošenje novih zajedničkih ugovora Europske unije o javnoj nabavi moglo predstavljati iskorak u zdravstvenoj zaštiti najugroženijih skupina europskih građana.

Zastupnica Glavak pozvala je na odlučne iskorake s ciljem razvijanja otporne i učinkovite zdravstvene unije spremne na buduće javnozdravstvene izazove.

- Potrebna nam je snažna europska zdravstvena unija, vitalnost sektora i jačanje strateške ekonomije. Izazove smo razumjeli i moramo ih iskoristiti kao dodanu vrijednost i promjenu paradigme u očuvanju zdravlja - zaključila je zastupnica.

Podsjetimo, zastupnica Glavak bila je izvjestiteljica iz sjene Europske pučke stranke (EPP) za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o novoj industrijskoj strategiji za Europu. Riječ je o dokumentu vezanom uz prijedlog Europske komisije o novoj industrijskoj strategiji za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu koje je predstavljeno u ožujku ove godine. Među 28 amandmana zastupnice Glavak predloženi, a potom i usvojeni, bili su i oni o povećanju proizvodnje ključnih proizvoda u EU-u, kao što su lijekovi, farmaceutski sastojci, medicinski uređaji, oprema i materijali.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci