Sudac Damir Kontrec: Političari nisu svjesni štete koju čine svojim neargumentiranim istupima Foto: Krešimir Đurić

Sudac Damir Kontrec: Političari nisu svjesni štete koju čine svojim neargumentiranim istupima

| 5.6.2017. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca odnedavno je Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda RH, koji je u sudstvu od 1989. godine, kada je počeo kao vježbenik na tadašnjem Okružnom sudu u Varaždinu. Zatim je izabran za suca Općinskog suda u Čakovcu i Varaždinu, pa predsjednika Općinskog suda u Varaždinu, a onda i suca te zamjenika predsjednika Županijskog suda u Varaždinu.

Varaždin je profesionalno napustio 2010. godine, kada je u vrijeme dovršetka pregovora za poglavlje 23. s Europskom unijom otišao raditi u Ministarstvo pravosuđa, gdje je obavljao i dužnost državnog tajnika. Od veljače 2011. godine sudac je Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a trenutno i član Državnog sudbenog vijeća.

Kako gledate na varaždinsko sudstvo iz kojeg ste krenuli?
Sa sadašnje pozicije imam uvid u kvalitetu rada na području cijele Hrvatske, naravno u građanskoj grani sudovanja, pa slobodno mogu reći da varaždinsko sudstvo spada među kvalitetnije u Hrvatskoj.

Pravosuđe je šuplje, korumpirano, sramotno… Suci i sudovi najveća su koruptivna zapreka djelovanju pravne države... Ima li temelja za ovakve ocjene pravosuđa od strane političara, od kojih ste na zadnju i reagirali kao UHS, ali ne i na prvu, koju je izrekao Radimir Čačić?

Političari, ali i druge javne osobe trebale bi dobro promisliti prije nego što izgovore takve ili slične tvrdnje. Nemam namjeru tvrditi da u sudstvu ne postoje problemi, da su neke odluke sporne, da neke odluke nisu kvalitetne, no takve izjave nanose puno više štete cijeloj državi, nego koristi onima koji ih iznose.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti