Sud odbio ovrhu banke nad stanom jer ga je Stanoing u međuvremenu prodao

| 17.6.2019. u 15:08h | Objavljeno u Aktualno

Ovrhu na četverosobnim stanom i garažom u Stanoingoj stambenoj zgradi u Jalkovečkoj ulici 106A i 106B, koja je određena rješenjem o ovrsi Općinskog suda u Varaždinu iz lipnja 2012., varaždinski je Trgovački sud proglasio nedopuštenom na kraju parničnog postupka, čije će troškove u iznosu od 59.031 kn trebati platiti Partner banka i Stanoing, ukoliko takva presuda postane pravomoćna.

U tužbu radi proglašenja nedopuštenom bankarske ovrhe nad stanom i garažom, koje su kupili od Stanoinga, Ventilacijski sistemi Mikec ukazuju da su rješenjem Općinskog suda u Varaždinu upućeni na parnicu protiv ovrhovoditelja Partner banke i ovršenika Stanoinga radi proglašenja nedopuštenom ovrhe na spomenutim nekretninama, budući da one nisu od Stanionga, već njegove.
Vlasništvo na stanom i garažom, kako pojašnjava tvrtka Ventilacijski sistemi Mikec, stekli su na temelju kupoprodajnog ugovora zaključenog sa Stanoingom 5. rujna 2011., i to za 764.489,28 kn, a taj je iznos isplaćen u cijelosti. Uz to, tvrtka se nalazi u posjedu kupljenih nekretnina, i to od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora pa stoga predlaže da sud usvoji tužbeni zahtjev, kojim će oglasiti nedopuštenom bankarsku ovrhu.
Stanoing, koji je građanima i poduzećima prodavao stanove s upisanim pravom zaloga više banaka, nije dostavio odgovor na tužbu, ali je to učinila Partner banka. Ona je u cijelosti osporavala tužbeni zahtjev Ventilacijskih sistema Mikec, ukazujući da se vlasništvo nad nekretninama stječe upisom stjecateljeva vlasništva u zemljišnoj knjizi.
- Budući da tužitelj nije proveo uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, ne može se smatrati valjanim vlasnikom predmetnih nekretnina, stava su u banci.
Nadalje, Partner banka ukazivala je da na stanu i garaži postoji upisano založno pravo u njezinu korist, kao i da su Ventilacijski sistemi Mikec sklopili kupoprodajni ugovor sa Stanoingom nakon zasnivanja tog založnog prava, tako da je tužitelj u trenutku zaključenja kupoprodajnog ugovora znao da na predmetnim nekretninama postoji založno pravo.

Zbog svega toga, banka je predlagala da sud odbije tužbeni zahtjev.
U vezi s navodima banke, Ventilacijski sistemi Mikec ukazali su da se, osim načela povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga, treba u obzir treba uzeti i načelo savjesnosti i poštenja, zatim načelo zabrane zlouporabe prava, načelo jednake vrijednosti činidaba, načelo razmjernosti davanja, a osobito promijenjene okolnosti koje su nastale nakon zaključenja kako ugovora o zasnivanju založnog prava, tako i ugovora o izvođenju klimatizacijskih i ventilacijskih radova, kao i kupoprodajnog ugovora kojim su tužitelju zapravo plaćeni klimatizacijski i ventilacijski radovi na predmetnim nekretninama.
Na kraju, Ventilacijski sistemi Mikec posebno su ukazali da je Partner banka zlouporabila tešku poslovnu i imovinsku situaciju u kojoj se zbog gospodarske krize zatekao Stanoing, i to kako kod odobravanja kredita, tako i kod naplate svojih tražbina u ovršnom postupku.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci