Sud odbio ovrhu banke nad stanom jer ga je Stanoing u međuvremenu prodao

| 17.6.2019. u 15:08h | Objavljeno u Aktualno

Ovrhu na četverosobnim stanom i garažom u Stanoingoj stambenoj zgradi u Jalkovečkoj ulici 106A i 106B, koja je određena rješenjem o ovrsi Općinskog suda u Varaždinu iz lipnja 2012., varaždinski je Trgovački sud proglasio nedopuštenom na kraju parničnog postupka, čije će troškove u iznosu od 59.031 kn trebati platiti Partner banka i Stanoing, ukoliko takva presuda postane pravomoćna.

U tužbu radi proglašenja nedopuštenom bankarske ovrhe nad stanom i garažom, koje su kupili od Stanoinga, Ventilacijski sistemi Mikec ukazuju da su rješenjem Općinskog suda u Varaždinu upućeni na parnicu protiv ovrhovoditelja Partner banke i ovršenika Stanoinga radi proglašenja nedopuštenom ovrhe na spomenutim nekretninama, budući da one nisu od Stanionga, već njegove.
Vlasništvo na stanom i garažom, kako pojašnjava tvrtka Ventilacijski sistemi Mikec, stekli su na temelju kupoprodajnog ugovora zaključenog sa Stanoingom 5. rujna 2011., i to za 764.489,28 kn, a taj je iznos isplaćen u cijelosti. Uz to, tvrtka se nalazi u posjedu kupljenih nekretnina, i to od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora pa stoga predlaže da sud usvoji tužbeni zahtjev, kojim će oglasiti nedopuštenom bankarsku ovrhu.
Stanoing, koji je građanima i poduzećima prodavao stanove s upisanim pravom zaloga više banaka, nije dostavio odgovor na tužbu, ali je to učinila Partner banka. Ona je u cijelosti osporavala tužbeni zahtjev Ventilacijskih sistema Mikec, ukazujući da se vlasništvo nad nekretninama stječe upisom stjecateljeva vlasništva u zemljišnoj knjizi.
- Budući da tužitelj nije proveo uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, ne može se smatrati valjanim vlasnikom predmetnih nekretnina, stava su u banci.
Nadalje, Partner banka ukazivala je da na stanu i garaži postoji upisano založno pravo u njezinu korist, kao i da su Ventilacijski sistemi Mikec sklopili kupoprodajni ugovor sa Stanoingom nakon zasnivanja tog založnog prava, tako da je tužitelj u trenutku zaključenja kupoprodajnog ugovora znao da na predmetnim nekretninama postoji založno pravo.

Zbog svega toga, banka je predlagala da sud odbije tužbeni zahtjev.
U vezi s navodima banke, Ventilacijski sistemi Mikec ukazali su da se, osim načela povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga, treba u obzir treba uzeti i načelo savjesnosti i poštenja, zatim načelo zabrane zlouporabe prava, načelo jednake vrijednosti činidaba, načelo razmjernosti davanja, a osobito promijenjene okolnosti koje su nastale nakon zaključenja kako ugovora o zasnivanju založnog prava, tako i ugovora o izvođenju klimatizacijskih i ventilacijskih radova, kao i kupoprodajnog ugovora kojim su tužitelju zapravo plaćeni klimatizacijski i ventilacijski radovi na predmetnim nekretninama.
Na kraju, Ventilacijski sistemi Mikec posebno su ukazali da je Partner banka zlouporabila tešku poslovnu i imovinsku situaciju u kojoj se zbog gospodarske krize zatekao Stanoing, i to kako kod odobravanja kredita, tako i kod naplate svojih tražbina u ovršnom postupku.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u