Stričak: Varaždinska županija  sigurna za život, ulaganja i razvoj 

vv / varaždinska županija | 14.10.2023. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Prigodnom svečanošću Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Varaždin obilježila 70. godina gorskog spašavanja u Varaždinu

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači u Varaždinu Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Varaždin obilježila je 70. godina gorskog spašavanja u Varaždinu. Napomenimo kako je stanica osnovana  1953. godine, svega tri godine nakon što je osnovana Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj, a već 1954. godine imali su zabilježene prve službene akcije.

Svečanosti su uz veliki broj članova HGSS-a i njihovih gostiju nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić  te načelnici i gradonačelnici općina i gradova s područja Varaždinske županije.

HGSS_10.jpg

Kada se govori o povijesti gorske službe spašavanja u Varaždinu nezaobilazna su imena prvog pročelnika Vladimira Pohuleka te Zlatka Smerka koji je još sedamdesetih  godina prošlog stoljeća pokrenuo alpinističku školu i orijentacijsko trčanje kojima je pripremao buduće mlade snage GSS-a.

Pročelnik HGSS Stanice Varaždin Ivan Vitez je u svom obraćanju naglasio kako  stanica Varaždin broji 31. volontera, od kojih 16 gorskih spašavatelja, a  godišnje sudjeluju u 20-ak akcija na području Varaždinske županije.

To su najčešće akcije na Ivanščici, a sudjelujemo i u ostalim akcijama diljem Republike Hrvatske zatim na raznim ekspedicijama, provodimo niz edukativnih aktivnosti, dežuramo na mnogim manifestacijama koje se provode u prirodi. Možemo reći da dugi niz godina aktivno spašavamo ne samo imovinu, nego i ljudske živote na području Varaždinske županije. Sa svim strukturama u Županiji imamo jako dobru suradnju, a također i sa svim GSS-ovima, i sa žurnim službama , počevši od 112, preko policije, vatrogasaca, Crvenog križa, hitne pomoći i vjerujem da ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti  i da će Stanica Varaždin i dalje rasti – rekao je Vitez.

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak.

- Čestitam im na ovoj lijepoj obljetnici i zahvaljujem im na svemu onome što su učinili kod pomoći i spašavanja naših ugroženih građana i turista. Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima i naše sastavnice domovinske sigurnosti tu dolaze do izražaja i brinu o sigurnosti svih koji se zateknu na području Varaždinske županije. Mogu reći da je Varaždinska županija  sigurna za život, za ulaganja i za razvoj – zaključio je župan, a s njime se složio i gradonačelnik Varaždina Bosilj.

Imamo planine Ivanščicu, Kalnik, Ravnu goru, Čevo, imamo prekrasne rijeke Bednju, Dravu, Plitvicu. Ljudi vole uživati u prirodi, većina ih se ponaša odgovorno, ali čak i onima koji se odgovorno ponašaju zna se dogoditi nezgoda. Sretni smo što imamo Hrvatsku gorsku službu spašavanja u Varaždinu, da imamo njihovu stanicu i da u takvim slučajevima oni mogu reagirati. Čestitam im na svemu što su dosad uradili i želim im da i ubuduće budu toliko efikasni i požrtvovni – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač također se obratio prisutnima naznačivši važnost djelovanja HGSS-a te je članovima poželio puno sreće i zdravlja u njihovim aktivnostima.

 Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu bila je i organizirana prigodna smotra  opreme kojom se služe članovi HGSS.

HGSS_27.jpg

Označeno u
Galerija slika