Stričak: Poduzet ćemo sve da se projekt Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama realizira što prije

Varaždinske vijesti | 2.8.2019. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Posjet premijera Andreja Plenkovića Varaždinskoj županiji u četvrtak iskorišten je i za upoznavanje s aktualnim projektima i planovima razvoja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Predsjednik Vlade je u Toplicama nazočio potpisivanju Sporazuma za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a za boravka u gradu sa saborskim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Sunčanom Glavak, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem te vijećnicima Željkom Dvekarom, Nadicom Dreven Budinski, Lidijom Petrinjak i Vladimirom Lackovićem, pročelnicom za zdravstvo Lovorkom Horvat i ravnateljem bolnice Denisom Kovačićem obišao je radove na energetskoj obnovi objekta Minerva, a potom je upoznat s dinamikom realizacije projekta izgradnje tzv. Spinalnog centra.

Ravnatelj Kovačić istaknuo je da je u tijeku obnova objekta Minerve vrijedna 82,5 milijuna kuna, da je pripremljena dokumentacija za energetsku obnovu objekata Terme i Lovrina kupelj, dok za projekt izgradnje Spinalnog centra treba osigurati još 19 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija projekta nacionalne važnosti.

– Za energetsku obnovu Minerve otprilike u omjeru pola-pola osigurana su bespovratna sredstva i sredstva bolnice kroz kreditna zaduženja. Tako će biti i za obnovu Termi, vrijednu 42 milijuna kuna, te Lovrine kupelji, 9 milijuna kuna, s tim da postoji mogućnost da osiguramo još 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za te dvije obnove. Što se tiče Spinalnog centra odnosno službeno Nacionalnog centra za rehabilitaciju osoba s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, s naglaskom na „nacionalni“, jer mi to radimo jedini u Hrvatskoj, za zatvaranje financijske konstrukcije nedostaje još 19 milijuna kuna. Bespovratno su osigurana 83 milijuna kuna, u međuvremenu je projekt završen u „papirnatom dijelu“, suglasnosti, građevinska dozvola, čeka se verifikacija troškovnika. Predviđen je 101 milijun kuna, a valja napomenuti da je bolnica sama uložila 5,5 milijuna kuna u pripremu dokumentacije pa ukupni iznos ide na 107 milijuna – kazao je ravnatelj Kovačić te dodao da nakon premijerove podrške očekuje da će Vlada naći mogućnost za osiguravanje sredstava do ukupnog iznosa.

I saborski zastupnik Anđelko Stričak zadovoljan je što će se Vlada uključiti u osiguravanje završetka ovako važnog projekta za razvoj Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

– Ovo je drugi posjet premijera Plenkovića i njegovih suradnika Varaždinskim Toplicama i moram naglasiti opet plodonosan. Naime, prema mojim procjenama za mandata aktualne Vlade na područje Grada Varaždinskih Toplica slit će se investicija u iznosu preko 400 milijuna kuna. Ovaj posjet je organiziran prvenstveno da premijera informiramo o investicijama u bolnici, odnosno o provedbi projekta Spinalni centar za čiju realizaciju nedostaje 20-tak milijuna kuna. Potrebna sredstva će se iznaći te ćemo poduzeti sve da što prije dođe do realizacije tog bitnog projekta ne samo za Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju, nego i za cijelu državu – naglasio je Stričak.

plenkovic_varazdinske_toplice_bolnica_1.JPG

plenkovic_varazdinske_toplice_bolnica_2.JPG

plenkovic_varazdinske_toplice_bolnica_3.JPG

plenkovic_varazdinske_toplice_bolnica_5.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci