Vjeran Strahonja i Ivan Čehok Foto: VV arhiva

Strahonja: Je li rješavanje bala investicija; Čehok: Neki su tak nisko da ni ne vide da su u rupi

Varaždinske vijesti | 10.12.2019. u 18:31h | Objavljeno u Aktualno

- Prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu je na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Savjetovanjem će se zadovoljiti forma, ali ne i suština javnog savjetovanja, zato jer su javnosti prezentirani podaci (brojke), a ne i njihovo tumačenje koje se nalazi u Programima za pojedina područja proračuna. Tamo su opisane pojedine stavke i izvori financiranja, što javnost ne vidi - napisao je varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, savjetovanje s javnošću povodom donošenja Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu otvoreno je do 12. prosinca.

Strahonja se ovom prilikom osvrnuo i na najavljeno izdavanje obveznica.

- Kako god, javnosti je najavljeno da bi se neke stavke mogle financirati izdavanjem obveznica, što je odmah izazvalo oprez, prijepore i cijeli niz pitanja - naveo je Strahonja te zapitao može li se Grad zadužiti tako da izda obveznice.

- Prema Zakonu o proračunu te Pravilniku o postupku zaduživanja te davanja jamstava i suglasnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Grad Varaždin se može zadužiti za investicije, između ostalog i izdavanjem obveznica. Odluku mora donijeti Gradsko vijeće. Odluku mora potvrditi Vlada RH na prijedlog ministra financija. Procedura i potrebna dokumentacija je detaljno opisana na stranici Ministarstva financija - napisao je nestranački gradski vijećnik.

Nastavio je s pitanjem je li rješavanje bala investicija.

- Dugoročno zaduživanje moguće je samo za investiciju, odnosno za rashode za nabavu nefinancijske imovine - Razred 4 računskog plana proračuna. Pritom se 84 milijuna kuna za sanaciju bala ne može nalaziti u funkcionalnoj klasi 0640 Javna rasvjeta... Zbrinjavanje bala i sanacija zemljišta samo po sebi nije investicija, ali može biti investicija u kontekstu stavljanja lokacije Brezja u funkciju i „monetizacije“, što se dokazuje investicijskim elaboratom. Dakle, da bi rješavanje bala, ali i bilo koja druga ideja mogla biti razmatrana kao investicija, nužan je investicijski elaborat (studija), a ne određen broj ruku u Gradskom vijeću. Uostalom, to zna svaki poduzetnik koji je došao u banku po kredit za neku investiciju, želi da HBOR financira ulaganje iznad 700.000 kn, traži sufinanciranje investicije iz EU fondova... - navodi Strahonja.

Pojasnio je da investicijske studije, iako se razlikuju po metodologiji izrade, strukturi i sadržaju, uvijek sadrže tehnički opis ulaganja, financijsku analizu, tržišnu analizu, analizu rizika i prijelog, te da se metodologije koju koriste HBOR, pojedine poslovne banke, Svjetska banka, različite sheme financiranja EU i slično u bitnome podudaraju.

- U slučaju bala, tehnički opis investicije svakako ima dva dijela. Prvi je plan zbrinjavanja bala i sanacije lokacije Brezje, a drugi opisuje što se nakon toga tamo namjerava napraviti jer Brezje postaje investicija tek monetizacijom. To ne može biti na razini bajanja, mutnih ideja i nabacivanja brojkama. Financijska analiza opisuje strukturu ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, izvore financiranja, sadrži kalkulacije i financijske tokove, a završava projekcijama dobiti i gubitka za različite scenarije. U terminologiji već spomenutog Pravilnika, to je Financijski plan projekta. Svakom je jasno da se brojke u tu tablicu ne mogu upisati u tablicu bez veze. Tržišna ocjena treba ocijeniti efikasnost investicijskog projekta, uzimajući u obzir cijenu kapitala, dinamiku ulaganja i monetizacije. Pritom se koriste razne metode, a metoda neto sadašnje vrijednosti i razdoblja povrata ulaganja su dio financijske pismenosti investitora - napisao je Strahonja.

- I sad dolazi po meni najzanimljiviji dio, analiza rizika. Kad su nekog investicijskog bankara pitali kako u par minuta procijeniti potencijal složene investicije sa stotinama stranica proračuna i analiza, odgovorio je: Jednostavno, pogledaš s koliko je ozbiljnosti napravljena analiza rizika. Ako kod neke velike investicije nisu prepoznati rizici, ili se radi o smeću, ili o genijalnoj ideji. Kao što je rekao Warren Buffet, jedan od najvećih investitora i filantropa, "kad kombiniraš ignoranciju i moć, dobit ćeš neke vrlo zanimljive rezultate". To je točno, upravo se to dogodilo u Varaždinu (ne jednom, nego nekoliko puta tijekom proteklih petnaestak godina). Potreba izdavanja obveznica i zaduživanja sadašnje i budućih generacija nije na žalost uvjetovana visokim razvojnim ciljevima, nego upravo "vrlo zanimljivim rezultatima" koji su nastali kao kombinacija ignorancije i moći - napisao je Strahonja, dodavši da, bez obzira na Warrena Buffeta, spomenuti Pravilnik u čl. 10. propisuje 13 priloga i obrazaca koje valja priložiti prijedlogu za zaduživanje.

- Dva od njih se odnose na plan proračuna i odluku o izvršavanju proračuna. Uz navedeno, Gradsko vijeće bi moralo donijeti barem još tri odluke (a možda i pet odluka), prije odluke o zaduženju izdavanjem obveznica i slanja zahtjeva Ministarstvu financija. Da zaključim, bale treba riješiti, građane riješiti zla i Brezje staviti u funkciju, ali na zakonit način i ne tako dobijemo "vrlo zanimljiv rezultat" i novi dug - zaključio je.

Nedugo nakon objave ovog komentara, odgovorio mu je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Vjerane, svašta papir podnese. Upravo si ti na međustranačkom tražio da se stavi 80 milijuna kuna za Brezje kako ne bismo otkrivali koliko mislimo platiti! To je bila tvoja investicijska logika - napisao je Čehok.

- Ivane, ne dvojim da li među ekipom koja je osmislila bale i cijeli taj poduhvat postoji komunikacija koja je daleko od službene i javne, tako da se tu ništa ne može sakriti. Smatram da bale treba riješiti, da za to treba predvidjeti realnu poziciju u proračunu (nikakve stotine milijuna kuna), a investicijska studija će pokazati koji je način rješavanja, tehnički financijski i u svakom drugom pogledu, uključujući i instrumente financiranja. S obzirom da nisam profesionalni investitor, opet ću posuditi poruku Warrena Buffeta wannabe investitorima - ako si u rupi, za početak prestani kopati - odgovorio mu je Vjeran Strahonja.

- Ne znam kako se bale mogu osmisliti. A ni kako tko komunicira. A što se tiče grabe, neki su tak nisko da ni ne vide da su u rupi. Što se Brezja tiče, postoje studije rađene za poduzetničku zonu, predočene i aplicirane na EU fond. Postoji nekoliko studija obrade, nekoliko planova sanacije. Financijski izdaci su povoljniji modelom obveznica, to je čak i nekoliko luzera koji se sami sa sobom dopisuju sad jasno. Postoje i vještački nalazi vrijednosti Brezja kao i dokumentacija o cijeloj zoni. Ne znam što bi još trebali izraditi. Rizik? Jedini rizik je da bale ostanu, sve drugo su manji rizici - zaključio je (zasad) Čehok ovu raspravu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci