U Gradu intenzivno pripremaju obveznice, a što o zaduživanju misle stranke u Gradskom vijeću?

| 25.11.2019. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

U Gradu Varaždinu intenzivno se priprema zaduživanje izdavanjem municipalnih obveznica u iznosu od 170 milijuna kuna. Kako je rekao gradonačelnik Ivan Čehok, trenutačno se o tome razgovara sa svim strankama, a tema (zasada) nije uvrštena na dnevni red sjednice Gradskog vijeća zakazane za srijedu, 27. studenog.

Prema Zakonu o proračunu, jedinice lokalne samouprave mogu se dugoročno zadužiti samo za investicije koje se financiraju iz njezina proračuna. Odluku prvo treba potvrditi njezino predstavničko tijelo, a zatim za takvo zaduživanje treba ishoditi suglasnost Vlade, na prijedlog ministra financija.

S obzirom da bi se većina novca, osigurana izdavanjem obveznica, utrošila na sanaciju otpada u Brezju i kupnju zemljišta za POS izgradnju od tvrtke Ekos, uz plaćanje sudskih troškova, pitali smo Ministarstvo financija mogu li se te stavke svesti pod “investicije”. Iz ministarstva nismo dobili konkretan odgovor već su nas uputili na Zakon o proračunu i Pravilnik o postupku zaduživanja te davanja jamstava i suglasnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U navedenom Pravilniku piše da se pod pojmom investicija “podrazumijevaju rashodi za nabavu nefinancijske imovine (osim prijevoznog sredstva u cestovnom prometu - osobnog automobila) koje općina, grad ili županija financira iz svoga proračuna, u skladu sa Zakonom o proračunu i člancima 19., 19.a. i 20. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi”. Zakon o proračunu također spominje da se dugoročno zaduživanje može ostvariti samo za investicije, a navedeni članci Zakona o lokalnoj samoupravi navode široki spektar poslova koji su u djelokrugu lokalne samouprave.

U svakom slučaju gradonačelnik prvo treba gradske vijećnike uvjeriti da je tu zaista riječ o zaduživanju za kapitalne investicije Grada, a zatim i Vladu.

Za riješavanje bala potrebno je, prema procjenama oko 90 milijuna kuna, ali bi se, napominje gradonačelnik, micanjem bala “oslobodila” lokacija Poduzetničke zone Brezje, u koju bi došli potencijalni investitori.

- U gradsku bi se blagajnu od prodaje tog vrijednog zemljišta moglo vratiti oko 16 milijuna eura. To je i više od onoga što bi uložili u sanaciju - ističe Čehok, a na isti način gleda i na kupnju zemljišta, uz isplatu sudskih troškova, tvrtki Ekos za zemljište u Ulici Vilka Novaka.

Iako još pred sobom nemaju sve materijale i definirani prijedlog zaduživanja, većina stranaka u Gradskom vijeću već ima manje-više razrađen stav o toj temi. Sudeći prema odgovorima, SDP i Reformisti teško da će podržati zaduživanje, dok je Davor Patafta među gorljivijim zagovaračima takvog načina riješavanja dugoročnih problema i projekata, a HDZ inzistira da se sredstva ulože u projekte koji su u visokoj fazi pripremljenosti.
- Time se zapravo želi financirati niz propusta i pogrešaka u vođenju Grada, dok bi se sredstva smjela koristiti isključivo za investicije - odgovaraju Reformisti, a sličnog su mišljenja i u SDP-u.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti