Što se učinilo po pitanju "reforme" mjera aktivne politike zapošljavanja?

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.4.2017. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Povodom donošenja objedinjenih mjera aktivne politike zapošljavanja pod sloganom "Od mjere do karijere", Mreža mladih Hrvatske usporedila je preporuke iz Vanjske evaluacije mjera aktivne politike tržišta rada 2010. - 2013. i Evaluacije iskustava polaznika, mentora i poslodavaca uključenih u mjeru Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa s novodonesenim mjerama.

Obje evaluacije naručene su od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava te od preporuka koje se odnose na ovakav tip reforme, svega tri preporuke su usvojene, osam ih je djelomično usvojeno, a čak 56 preporuka ni na koji način nije usvojeno.

Najvažnija preporuka koja je usvojena jest "Objediniti mjere i ukinuti one za koje postoji vrlo slabo zanimanje; pojednostaviti strukturu mjera jer se u trenutnoj "šumi" podopcija i podmjera teško snalaze i nezaposlene osobe, i poslodavci, ali i sami djelatnici Zavoda".

Od onih koje nisu usvojene u Mreži mladih Hrvatske kao najvažniju vide preporuku "Razmotriti ograničavanje i smanjenje obujma ove mjere (SOR) kako bi se smanjili negativni makroučinci, odnosno istiskivanje drugih oblika ulaska na tržište rada i pripravništvo, istiskivanje iz profesija onih mladih osoba koje si ne mogu priuštiti raditi godinu dana za 2400 kuna mjesečno itd."

-Umjesto da mjere služe da se pomogne najugroženijima, one stvaraju novi skupinu osoba koje su ugrožene na tržištu rada. Zaista promašena politika koja je dijelom i rezultat ignoriranja preporuka nastalih iz evaluacija mjera, ali i nedostatkom dijaloga sa zainteresiranom javnošću - zaključuju u Mreži mladih Hrvatske.

Analizu preporuka možete vidjeti ovdje.