Što se dogodilo s osnivanjem regionalnog radioterapijskog centra u Varaždinu? Foto: VV arhiva

Što se dogodilo s osnivanjem regionalnog radioterapijskog centra u Varaždinu?

| 24.1.2022. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Udruge onkoloških bolesnika prošli su tjedan pokrenule kampanju “Vrijeme je”, čiji je cilj okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR). Kako su istaknuli, od kada je taj dokument Sabor donio 15. prosinca 2020., od posljedica raka je u Hrvatskoj umrlo 15.637 osoba, od kojih je “barem 20% moglo biti spašeno da se NSOPR počeo provoditi kad je i donesen”.

- Mi se zauzimamo za to da se pacijentima, bez obzira na to gdje žive, osigura maksimalna dostupnost onkološke zdravstvene zaštite, što nije bio standard ni prije epidemije - istaknula je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera.

A upravo je dostupnost zdravstvene skrbi problem s kojim se susreću onkološki pacijenti, ukazuje dr. Željko Vojnović, spec. internist-onkolog, voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju OB Varaždin, i ističe potrebu uvođenja radioterapije u varaždinsku bolnicu.

- Kapaciteti za zračenje su nedostatni na razini cijele zemlje, radioterapijom se liječi 50 posto pacijenata kojima je potrebna u nekoj od faza bolesti. Naši bolesnici svakodnevno putuju na zračenje u Zagreb, koje najčešće traje vrlo kratko, ali pritom gube cijeli dan jer ih ujutro sanitet pokupi, a popodne ih vraća. To su najčešće bolesnici oštećene tjelesne kondicije koji izuzetno teško podnose vožnju i vremenske uvjete. Usto, na ambulantno zračenje čeka se u prosjeku 45 dana, a na hospitalno i do dva mjeseca - napominje dr. Vojnović.

"Nije svejedno gdje živite"

U Hrvatskoj je u funkciji 15 linearnih akceleratora što nas svrstava u zemlje Europe koje su ispodprosječno opremljene (3,5 uređaja na milijun stanovnika), dok je europski prosjek 5,3 uređaja na milijun stanovnika. Još prije nekoliko godina u varaždinskoj je bolnici pokrenuta inicijativa za osnivanje regionalnog radioterapijskog centra, o čemu smo pisali i 2019. godine.

- Ta je inicijativa, nažalost, dolaskom pandemije pala u drugi plan. Mi imamo jako velike potrebe za iradijacijom i vidljivo je da takve stvari moraju teći paralelno. Šteta je što su prošle gotovo tri godine, a da se to nije etabliralo, jer smo u jednom trenutku imali i odluku Upravnog vijeća, podršku Ministarstva zdravstva i zeleno svjetlo Hrvatskog društva za internističku onkologiju te je trebalo krenuti u osiguranje sredstava putem EU fondova. I sama Europska komisija naglašava važnost podjednake dostupnosti zdravstvene zaštite svim stanovnicima. Nažalost, kod nas nije tako, jer nije svejedno živite li u Zagrebu ili u nekom manjem mjestu udaljenom od velikih radioterapijskih centara - kaže dr. Vojnović, dodajući kako se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti priprema i reforma zdravstva.

- Samim time se očekuju i neke promjene. Osnivačka prava nad bolnicama prelaze sa Županija na državu i za očekivati je da će se centralne odluke lakše provoditi - napominje naš sugovornik.

Što se o radioterapijskim centrima navodi u Nacionalnom strateškom okviru protiv raka i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, tko će preko EU fondova moći nabaviti ove uređaje prijeko potrebne onkološkim bolesnicima, ali i kako je pandemija koronavirusa utjecala na njihovo liječenje, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci