NOVI PROJEKT Onkološkim pacijentima zračenje uskoro dostupno i u - Varaždinu? Foto: Krešimir Đurić / VV arhiva

NOVI PROJEKT Onkološkim pacijentima zračenje uskoro dostupno i u - Varaždinu?

| 15.7.2019. u 19:36h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin u narednim bi godinama trebao zaživjeti regionalni radioterapijski centar! O tom projektu, važnom za razvoj ove medicinske ustanove i dostupnost zdravstvene skrbi za onkološke pacijente, razgovarali smo s ravnateljem OB Varaždin dr. Nenadom Kudelićem i voditeljem Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju dr. Željkom Vojnovićem.

Do centra pomoću EU fondova

- Opća bolnica Varaždin kontinuirano ulaže u struku i napredak te prati potrebe suvremene medicine. Mi smo bili među prvima, ako ne i prvi koji su prepoznali važnost multidisciplinarnog pristupa u liječenju onkoloških bolesnika i među prvima smo osnovali multidisciplinarni tim koji se bavi liječenjem pacijenata s gastrointestinalnim tumorima - istaknuo je dr. Kudelić, dodavši kako je u današnje vrijeme, uz starenje populacije i sve dostupnije dijagnostičke metode, ali i sve veću izloženost štetnim utjecajima, sve veći i postotak pacijenata s onkološkim bolestima.

- Općenito govoreći, u medicini postoje tri načina liječenja malignih bolesti - kirurško liječenje, kemoterapija i radioterapija, ali i njihove kombinacije. Liječenje pacijenata s malignim bolestima zahtijeva kompleksnu organiziranost ustanove s nizom različitih stručnjaka. Operacijsko liječenje tumora iz područja različitih medicinskih grana (abdominalna kirurgija, urologija, ginekologija, otorinolaringologija, neurokirurgija i sl.) te kemoterapija u OB Varaždin su na visokoj razini, dok se radioterapija uglavnom provodi u velikim centrima, odnosno kada govorimo o našim bolesnicima, u Zagrebu - pojasnio je Kudelić.

Istaknuo je pritom kako kapaciteti na razini Hrvatske definitivno nisu dostatni da bi pokrili potrebe za radioterapijom i radioterapijskim liječenjem onkoloških bolesnika, stoga se na razini Hrvatske javila inicijativa da se krene u postupak osnivanja radioterapijskih centara u regionalnim bolnicama.

- U Hrvatskoj postoji nekoliko bolnica druge kategorije, a OB Varaždin je jedna od njih te je, između ostalog, i bolnica od regionalnog značaja. S obzirom na potrebe koje trenutno postoje, smatramo da bi u našoj bolnici trebao biti osnovan jedan takav centar - rekao je Kudelić.

Inicijativa, koju je putem bolničkog Upravnog vijeća pokrenula Varaždinska županija, osnivač bolnice, postoji već duže vrijeme.

- Pritom sam ja, kao ravnatelj, bio zadužen da pokrenem tu priču. Stoga smo imenovali povjerenstvo u kojem je, među ostalima, bio i dr. Željko Vojnović, koje je napravilo analizu potreba i isplativosti osnivanja takvog centra. Analiza je prezentirana našem osnivaču, koji podržava ideju osnivanja radioterapijskog centra te smo tu ideju predstavili na radnom sastanku s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem. On je pozdravio i tu ideju i sve ostale projekte za koje se nadamo da ćemo ih u skoroj budućnosti realizirati te se nadamo financiranju ovog projekta putem EU fondova - istaknuo je ravnatelj.

Osnivanje radioterapijske onkologije u varaždinskoj bolnici veliki je projekt koji, kako je istaknuo Kudelić, zahtijeva kompletnu infrastrukturu koja uključuje prostor, uređaj te kompletni tim stručnjaka za rad na njemu.

- Riječ je o investiciji vrijednosti između 20 i 30 milijuna kuna. Budući da smo mi, kao regionalna bolnica, usmjereni i ka razvoju onkologije, smatramo da bi jedan takav centar bio itekako opravdan. To bi pokrilo potrebe ove regije i smanjilo pritisak na Zagreb te uvelike pridonijelo kvaliteti i brzini liječenja takvih pacijenata kojih je, nažalost, sve više - kazao je Kudelić.

Da potreba otvaranja regionalnog radioterapijskog centra u Varaždinu itekako postoji, naglasio je i dr. Željko Vojnović.

”Zaostajemo 20-ak godina”

- Broj onkoloških bolesnika rapidno raste i očekujemo da će ih u sljedećih 15-20 godina biti dvostruko više nego danas. Mi smo zadnjih 20-ak godina duboko ušli u liječenje onkoloških bolesnika, ali imamo problem da naši bolesnici još uvijek nemaju uslugu radioterapije u matičnoj ustanovi, već tu uslugu zasad dobivaju najčešće u Zagrebu - ukazao je Vojnović.

Spomenuo je i navode iz stručnih časopisa, prema kojima Hrvatskoj nedostaje 42 posto opreme u radioterapiji!

Više o novom projektu Opće bolnice Varaždin pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci