ŠTO JEDEMO Tijekom 2017. provedeno gotovo 50.000 inspekcijskih nadzora

Napisao/la: -
ŠTO JEDEMO Tijekom 2017. provedeno gotovo 50.000 inspekcijskih nadzora Foto: Ilustracija

Često se u javnosti mogu čuti primjedbe na kvalitetu mesa koje se prodaje u trgovačkim lancima - od toga da kupujemo uvozno meso staro nekoliko godina do prozivki da se u trgovačkim centrima pod etiketom “domaćeg mesa” zapravo prodaje mješavina u kojoj je je tek manji dio mesa iz Hrvatske, a ostatak je iz uvoza, čime se ujedno uništava domaća proizvodnja. Nisu rijetkost ni upozorenja potrošačima o povlačenju iz prodaje mesa i mesnih prerađevina zbog prisutnosti bakterija Salmonella spp, Escherichiae coli ili drugih uzroka zdravstvene neispravnosti.

O pritužbama na lošu kvalitetu mesa i navode da se uvozno meso prodaje kao domaće pitali smo Damira Tuđana, dr.med.vet., Varaždinca koji je u travnju imenovan pomoćnikom ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane.

- Subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije moraju osigurati da hrana ispunjava zahtjeve propisa o hrani te moraju provjeriti jesu li ti zahtjevi ispunjeni. Oni su prva karika u lancu subjekata koji jamče ispravnost i zdravstvenu sigurnost svakog pojedinog proizvoda te snose odgovornost i sankcije ukoliko se utvrde propusti i nesukladnost proizvoda u odnosu na obveze. Nadležna tijela (inspekcije) prate i provjeravaju ispunjavaju li subjekti u poslovanju s hranom odgovarajuće zahtjeve propisa o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije - napominje Tuđan i dodaje da se za obavljanje poslova inspekcijskoga nadzora nad provedbom zakona i drugih propisa kojima se utvrđuje zaštita zdravlja ljudi i životinja zadužene veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna i ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede te sanitarni inspektori za koje je nadležno Ministarstvo zdravstva.

Na pitanje kontrolira li se meso u trgovinama dovoljno često, Tuđan kaže da inspekcije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede nadzor tržišta provode prema godišnjim planovima, analizi rizika, ali i po prijavama građana koje ministarstvo zaprimi.

Inspekcijski nadzori

- Više od polovice djelatnika Ministarstva poljoprivrede jesu inspektori, koji su samo tijekom 2017. ukupno proveli gotovo 50 tisuća inspekcijskih nadzora - istaknuo je Tuđan.

Više doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.