Stjepan Čajić: "Da imam bilo kakvih loših namjera, ne bih se usudio doći u Varaždin pred radnike"

MGA | 13.5.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

IT poduzetnik i inovator Stjepan Čajić, vlasnik tvrtke Stype iz Zagreba, svoj novac posljednjih godina ulaže u turizam, a prateći ulaganja Nenada Bakića svojedobno je kupio i donice Varteksa. Godine 2021. pristupa dugu kompanije, a nakon toga daje i nekoliko pozajmica. Danas kaže da “su mu prodali lijepu priču” i da je u Varteks ulagao nakon što su mu potvrdili da će Bakić i dalje održavati firmu na životu.

Sada sumnja u dobre namjere tadašnje Uprave pitajući se kuda je odlazio novac koji je pozajmljivao Varteksu, kao i koja je uloga konzultanta koji je angažiran tijekom kupoprodaje Varteksovih nekretnina Kauflandu i SES-Sparu. Kao savjetnik u tim je pregovorima tada bila angažirana tvrtka Arturus Borealis čiji nam je direktor Damir Pavlić potvrdio da je bio intenzivno angažiran u navedenim kupoprodajama, ali i u rješavanju kompleksne dokumentacije u suradnji s tijelima Grada Varaždina, a što je bio preduvjet za realizaciju kupoprodaja. Pritom ističe da niti jedno društvo u njegovu vlasništvu nije ispostavilo nikad fakturu prema Varteksu te smatra da je sve odradio pro bono, a to potvrđuje i tadašnji predsjednik Uprave Tomislav Babić dodajući da je Pavlić zaslužan što je prodaja tada realizirana po znatno višim cijenama od njihovih procjena i očekivanja.

No Čajić nije zadovoljan takvim pojašnjenjem pitajući se zašto su takvi ugovori uopće sklopljeni. Kaže da Varteksu savjetničke usluge nisu mogle ni biti naplaćene dok je Babić bio na čelu Uprave jer su kupoprodaje realizirane tek nakon njegova odlaska. S tim da posao sa SES-Sparom nije ni do danas u cijelosti realiziran tj. u ovoj se godini očekuje zadnji dio isplate.

- Varteks, koliko znam, nikada nije obaviješten da se konzultant odriče naplate ugovora sa S-parkom - kaže Čajić i odgovara onima koji ga prozivaju da je preuzeo kontrolu nad Upravom i Nadzornim odborom Varteksa i tako sebi osigurao pravo prvokupa nad nekretninama.

- Pravo prvokupa rezultat je pregovora koji su se vodili prije godinu dana s tadašnjom upravom, prije dolaska Jelene Bošnjak. Tadašnja je uprava s Agencijom za naplatu potraživanja EOS Matrixom namjeravala sklopiti ugovor o otkupu svih potraživanja, pa i mojih, uz diskont, kako bi od EOS-a potom dobili zajam za Varteks. Ja sam na to pristao, kao i drugi, no moj uvjet je bio da dobijem pravo prvokupa i to iz razloga jer je EOS Matrix izjavio da ga ne zanima proizvodnja nego samo nekretninski posao. Ugovor o kreditu, koji su planirali sklopiti s EOS-om, pretpostavljao je da oni mogu preuzimati nekretnine po dospjeću rata kredita. Budući da bez zaloga ne bi imao utjecaja na pregovore o cijeni nekretnina između uprave i kupaca, pravom prvokupa htio sam osigurati da uprava Varteksa ne može, nakon što bih dao diskont, sklopiti nekakav “deal” kojim bi se nekretnine prodale ispod realne cijene, te da Varteks, i ja kao dioničar, zbog toga budemo na gubitku. Na kraju je EOS ipak odustao od posla. Smatram da će pravo prvokupa i u budućnosti osigurati dobre prodajne cijene. Pravo prvokupa ni na koji način ne može biti štetno za Varteks - odgovara Čajić.

Osim toga, kaže, da su mu interes nekretnine, mogao je umjesto davanja zajma kupovati nekretnine po diskontiranoj cijeni, kako mu je bilo i nuđeno.

- Da mi je cilj bio isključivo izvući svoj novac to sam već i mogao, no Varteksa u tom slučaju više ne bi bilo. Da mi je cilj bio stjecati nekretnine, stjecao bi ih dok je tvrtka bila u kriznim situacijama, a ne bih davao zajmove u treći red koji se nikako ne može konvertirati u nekretninu. Dosad mi se vratio samo djelić novca uloženog u Varteks i to nakon prodaje čestice Kauflandu, kad mi se vratilo 14 posto do tada uloženog. I to mi je uplatio direktno Kaufland, nikad mi Varteks nije uplatio nazad jednu kunu ili euro, niti sam to tražio. Da mi je sada samo cilj izvući sav novac ne bih predložio da od prodaje nekoliko nekretnina sav novac ide Varteksu, a ne samo djelić za gašenje trenutnog požara, jer to ne vodi nikuda. Da mi je cilj izvući stari novac, ne bih nudio novi novac za isplatu plaća i dokapitalizaciju. Da imam bilo kakve loše namjere ne bih se usudio doći u Varaždin, u pogon pred 300 radnika - kaže Čajić, a na pitanje o reindeksiranju postojećih kredita za inflaciju te o posljednjoj pozajmici, za koju je navodno tražen dvostruko veći iznos povrata, odgovara da dioničari sve informacije mogu zatražiti od Varteksa na skupštini dioničara.

- Vezano uz zadnju pozajmicu od 350.000 eura, riječ je o zajmu koji je ispregovaran i s Tomislavom Rajkovićem iz URSH-a, čiji sam prijedlog na kraju prihvatio, s radničkim vijećem, Nadzornim odborom (koji je uključivao dvoje uglednih odvjetnika) i za koji su svi dali svoju suglasnost, uključujući i najvećeg tadašnjeg dioničara Marka Vučijevića. Tražilo se od mene da pokušam osigurati i dodatni zajam nakon toga, a koji sam nedavno i ponudio.