Stigli prvi privremeni rezultati državne mature, očekuje se 4000 prigovora na rezultate

| 11.7.2022. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Na ovogodišnjoj Državnoj maturi u prosjeku je svaki deseti učenik pao iz barem jednog od obaveznih predmeta - matematike, hrvatskog jezika i engleskog jezika - govore neslužbeni podaci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), javlja Jutarnji.hr.

U engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici obrnuto - navodi v.d. ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović te navodi da su ovogodišnji rezultati državne mature, ukupno gledajući, na razini prošle godine, a mjestimice i bolji.

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu.

Ove je godine Državnoj maturu pristupilo 28.451 učenik iz gimnazija i strukovnih škola, što je opet najmanji broj kandidata otkako je matura uvedena. Broj učenika na maturi u prosjeku pada za 2000 po godini, lani ih je bilo 31.799.

Ukupno je ove godine pisano 107.915 ispita, a onih obveznih iz matematike, hrvatskog i engleskog 85.353. Negativnu je ocjenu dobilo 8.119 ispita, odnosno 9,5 posto, čime je u prosjeku svaki deseti učenik pao jedan od obveznih predmeta.

S obzirom na to da je jedan dio učenika vjerojatno pao više od jednog predmeta, teško je reći točan broj onih koji nisu prošli maturu, a učenik nije prošao maturu ako nije prošao prag prolaznosti za jedan od predmeta, za matematiku je on na 25 posto, za hrvatski jezik 35 posto, a engleski 36 posto.

Srednjoškolcima i dalje najteže ide matematika, a sasvim blizu je i hrvatski jezik. Lani je 14 posto učenika umjesto eseja iz hrvatskog predalo prazan papir. Za engleski jezik, s druge strane, ovogodišnji su rezultati najbolji unazad nekoliko godina. Osim toga, gledajući A (višu) i B (osnovnu) razinu, može se uočiti da je više negativnih ocjena bilo na osnovnoj razini ispita nego na višoj. Tako je, primjerice, višu razinu matematike palo svega 635 učenika (5,9 posto) u odnosu na 3049 učenika (18,9 posto) koji su pali osnovnu B razinu matematike. Što se hrvatskog tiče višu je razinu palo njih 1378 (7,5 posto), a osnovnu 1783 (20,9 posto), a engleski je na višoj razini palo samo 142 učenika (0,82 posto) dok je na osnovnoj njih 1132 (12,9 posto).

Istodobno s objavom rezultata mature u ponedjeljka u podne počeo je teći i rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita mature. Taj se prigovor mora podnijeti u roku od 48 sati od objave privremenih rezultata mature, odnosno do 13. srpnja u 12 sati, očekuje se da će prigovora na rezultate biti na sličnoj razini kao i prošle godine, oko 4000.