Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier Foto: Mario Šamec

Stier: Jedinstveno digitalno tržište stvorilo bi četiri milijuna novih radnih mjesta

| 8.4.2016. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno

- Digitalno gospodarstvo je grana koja najbrže raste u Europi. Naravno, i u Hrvatskoj je to grana koja može mobilizirati i potaknuti gospodarski rast. To je jedan od prioriteta Europske komisije i važno je da to prepoznamo i mi u Hrvatskoj - istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier na skupu pod nazivom "Digitalna ekonomija i hrvatsko gospodarstvo", održanom u petak 8. travnja na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Na skupu se razgovaralo o razvoju hrvatskog tržišta u okvirima digitalne ekonomije i konkurentnosti na jedinstvenom europskom tržištu informacijskih usluga. Kako je napomenuo Stier, gledajući gospodarski rast u Europi, 30 posto tog rasta odnosi na ICT sektor i digitalnu ekonomiju, no u Sjedinjenim američkim državama taj rast iznosi čak 50 posto.

- To znači da imamo još puno prostora za rast, što je naročito važno za Hrvatsku i naše poduzetnike, jer otvaranje velikog digitalnog tržišta Europske unije, s više od 300 milijuna korisnika interneta svaki dan, predstavlja veliki potencijal. Ukoliko bi se stvorilo jedinstveno digitalno tržište u Europskoj uniji, Europska komisija procjenjuje da se može otvoriti gotovo četiri milijuna novih radnih mjesta. Ono što mi želimo je da Hrvatska uzme jedan dobar dio tog kolača - zaključio je Stier, istaknuvši važnu ulogu ovakvih skupova u tom procesu.

Da je digitalno gospodarstvo jedan je od prioriteta Europske komisije naglasio je i Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, no upozorio je da jedinstveno digitalno tržište još uvijek ne postoji.

- To u znatnoj mjeri stvara probleme građanima, gospodarstvenicima i tvrtkama, zato je važno osvijestiti taj problem i promijeniti regulative. Europska komisija ima dosta ambiciozan plan i ističe da moramo postaviti temelje za digitalnu Europu, jer granice u digitalnom svijetu u Europi još uvijek postoje. To nas sprječava da budemo dovoljno konkurentni unutar europskog tržišta, ali i na razini svjetskog. Osim toga, uspostava jedinstvenog digitalnog tržišta stvorila bi dodatnih 415 milijardi eura pa je jasno zašto je to jedan od prioriteta Komisije - rekao je Baričević i dodao da granice još uvijek postoje jer u Europskoj uniji postoji 28 vlada što sa sobom donosi isto toliko različitih zakonskih regulativa, tradicija i načina regulacije tržišta.

Među sudionicima skupa bili su i osnivači start-up poduzeća iz Hrvatske - Alan Sumina, osnivač poduzeća Nanobit, Matija Matija, student FOI-ja i osnivač poduzeća Tourgent koje putem aplikacije olakšava poslovanje ne-linijskim autobusnim prijevoznicima te Mateja Kuhar, nekadašnja studentica FOI-ja koja je razvila vlastiti inovativni eko-proizvod, organsku olovku "Fabula".

Skup su organizirali Ured hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera i Fakultet organizacije i informatike, a prisustvovali su saborski zastupnici iz Varaždinske županije Anđelko Stričak, Josip Križanić, Božica Makar i Ladislav Ilčić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, dožupan Alan Košić, predsjednici županijske gospodarske i obrtničke komore Čedomil Cesarec i Mario Milak, predstojnica varaždinskog regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasenka Hutinski, brojni gospodarstvenici te načelnici i gradonačelnici.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci