Središnji odbor HNS-a za razgovor o koaliciji s HDZ-om: ministri Divjak i Marijan, a Štromar i potpredsjednik Vlade!?

| 7.6.2017. u 20:53h | Objavljeno u Aktualno

HNS će ipak razgovarati o koaliciji s HDZ-om, odlučio je Središnji odbor stranke, pri čemu su odlučujući bili glasovi članova iz Rijeke, Slavonije i sjevera Hrvatske, posebno iz Varaždinske županije, koji čine 30 posto tog stranačkog tijela.

-Središnji odbor nije prihvatio odluku Predsjedništva, već sa 78 glasova odlučio da se na temelju donijete platforme ide u pregovore s HDZ-om. Dakle, koalicija još nije dogovorena, već je donijeta odluka da se razgovara o tome, odnosno našim prijedlozima, koji uključuju i nastavak kurikularne reforme i imena tri ministra: obrazovanja, pravosuđa i graditeljstva. Rezultat razgovora ne mora nužno dovesti do koalicije. Ovo je samo prvi korak s naše strane, kao što je HDZ jučer napravio korak, rekao je Predrag Štromar nakon Središnjeg odbora, naglašavajući da će stranaka opstati i da birači nisu izdani, već suprotno jer se u razgovore ide u interesu Hrvatske, budući da izvanredni izbori ne bi iznjedrili stabilnu, već tehničku vladu, pa zemlji ne bi donijeli stabilnost koja je nužna zbog prosperiteta i niza bitnih pitanja.

Iako neki nezadovoljnici u i izvan HNS-a vide u ovome "nakaradnu političku trgovinu", "klasničnoj prevari birača", "kraj HNS-a", "klijentelizam" i "korupciju", pa najavljuju i odlazak iz stranke ili vlastita isključenja jer neće podržati novu vladu HDZ-a i HNS-a,  ne dijele svi takva mišljenja.

- Politika umjetnost mogućeg. Ovo je pragmatična odluka koja nužno ne mora biti loša, ocijenio je za HTV prof. dr. Pero Maldini, ukazujući da su toga svjesni čak i tvrdi hadezeovci, poput Božidara Kalmete, dok takvih nema među „tvrdim“ narodnjacima.

Maldini nije jedini koji upozorava na potencijelno dobar ishod mogućeg dogovora HDZ-a i HNS-a, odnosno na razloge zbog koji  izvanredni izbori ne bi odgovarali u ovom trenutku ni zemlji, pa ni HNS-u. Posebno ne u Varaždinskoj županiji, gdje reformisti već pokušavaju pridobiti neke narodnjake za većinu svom  novoizabranom županu Radimiru Čačiću, pa je narodnjacima stoga nužno žurno osigurati novo političko uporište te uliti nadu u bolje sutra kako ne bi došlo do osipanja njihovih ogranaka na terenu.

-Ako postoje jasni ciljevi i interesi, sve bi moglo na kraju sasvim solidno ispasti, ocijenila je prof. dr. Smiljana Leiner Novosel, misleći pri tome i na HNS, ali državu koje je  već bremenita izborima i istrošenim savezima koji rijetko donose kvalitetna rješenja.

No, hoće li razgovori o suradnji HNS-a i HDZ-a iznjedriti bolja rješenja, tek treba vidjeti. Puno ovisi o jasnom dogovoru  koji mora biti u javnom, a ne privatnom interesu pojedinaca, posebice Predraga Štomara u koje su, više nego ikoga, sada uprte oči članova HNS-a i cijele političke javnosti. Shvati li se to te poluče rezultati za opće dobro -  a moglo bi se, sudeći po tome što se, uz Štomarovo ime, kao imena kandidata za ministra spominju i Blaženka Divjak te Ranko Marijan - teško će HNS-u bilo što predbacivati.

Osobito to vrijedi u Varaždinskoj županiji, gdje koalicija SDP i HNS-a nije donijela gotovo ništa. Doduše, često se čuje da je  za izostanak rezultata u Varaždinskoj županiji odgovoran isključivo HNS, a kao primjer najčešće se navodi  izostanak ulaganja, kadroviranje po institucijama i posebice bale smeća, koje su još u Brezju. Međutim, takvo viđenje daleko je od istine, barem što se potonjeg tiče.  Naime, nerješavanje bala nije (samo) stvar  (ne)sposobnosti bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša i HNS-a, nego i opstrukcije SDP-a, osobito bivšeg ministra Mihaela Zmajlovića. Naime, da je htio, mogao davno prije izbora jasno i glasno reći da neće sufinancirati „nezakonitu koncesiju“, koja je nastala sukladno naputku iz Ministarstva gospodarstva, a zna se tko ga je u to vrijeme vodio…