Specijalna bolnica u V. Toplicama ne bi se privatizirala, ali se tražio savjet i o tome

| 25.5.2021. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Ponuditelj usluge Savjetovanja dužan, kako stoji u dokumentaciji, dužan je pretpostaviti i evaluirati sve potencijalne modele suvlasništva  i/ili privatizacije na bazi realnih vrijednosti s kojima raspolaže Specijalna bolnica i realnih vrijednosti, koje bi u Specijalnu bolnicu unio strateški ili financijski partner

Kako iskoristiti razvojne potencijale Varaždinskih Toplica, osobito u području zdravstvenog turizma, pitanje je staro više desetljeća tijekom kojih su se davali različit odgovori, ali nije se daleko odmaklo, izuzmu li se nedavna ulaganja EU novca za energetsku obnovu.  Ovih dana o tom se pitanju opet raspravlja, i to žustro nakon istupa  HDZ-ovog kandidata za varaždinskoga župana Anđelka Stričaka, koji su usprotivio privatizaciji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, dok je njegov protukandidat i aktualni župan Radimir Čačić odgovara da nema govora o privatizaciji, već se samo traži investitor u nove  kapacitete.

A povod za Stričakov istup bio je nedavni završetak još lani započetog postupka javne nabave „savjetodavne usluge za definiranje strategije održivog razvoja, modela privatizacije i upravljanja zdravstveno-lječilišnog i turističkog kompleksa Varaždinske Toplice“.  Dakle, već iz naziva usluge jesno je da se traži neki model privatizacije i upravljanja „zdravstveno-lječilišnog i turističkog kompleksa“.

>> Potpisan ugovor za izradu modela razvoja zdravstvenog turizma u Var. Toplicama

Međutim, uključuje li zdravstveno-lječilišni i turistički kompleks i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju?

U opisu javne nabave spomenute usluge savjetovanja jasno stoji da je odabrani ponuditelj dužan isporučiti naručitelju, odnosno Varaždinskoj županiji „dubinsku snimku Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice; tržišnu analizu i koncept najbolje upotrebe imovine Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice s preliminarnim idejnim rješenjima; financijsku evaluaciju koncepta najbolje upotrebe imovine Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice; strategiju privatizacije i upravljanja te evaluaciju tržišta potencijalnih investitora/strateških partnera s prikupljanjem pismenih iskaza interesa o svojim poslovnim namjerama“.

sb-2.jpg

Osim toga, dokumentacija o nabavi sadrži i odjeljak „Strategija privatizacije Specijalne bolnice“.

-Sukladno prethodnim analizama i evaluacijama u ovom je dijelu projekta nužno razmotriti, analizirati i predložiti optimalni model privatizacije i upravljanja Specijalnom bolnicom. Naime, današnja poslovna i pretežno zdravstvena poslovna misija Specijalne bolnice će se kroz novi razvoj i novu ponudu značajno usmjeriti prema turističkom tržištu i komercijalnoj potražnji na tržištu zdravstvenog turizma. U tom smislu Ponuditelj je dužan pretpostaviti i evaluirati sve potencijalne modele suvlasništva  i/ili privatizacije na bazi realnih vrijednosti s kojima raspolaže Specijalna bolnica (imovina, imidž, kadrovi i dr.) i realnih vrijednosti (financije, know how,  menadžment, brand i sl. ) koje bi u Specijalnu bolnicu unio strateški ili financijski partner. Na isti se način očekuje od Ponuditelja da razmotri mogućnost i podobnost upravljačkog modela treće strane (nezavisna menadžment kompanija), a kako bi se na transparentan način postavili i trajno regulirali odnosi partnera u suvlasništvu (Varaždinska Županija s jedne i strateški/financijski partner s druge strane), objašnjava se u dokumentaciji o nabavi koju je raspisala Varaždinska županija.

Kod ozbiljnog promišljanja koji je najbolji put razvoja, naravno, ne bi trebalo ništa isključivati pa ni privatizaciju. Međutim, neki upućeni upozoravaju da bi ona u slučaju topličke bolnice, uz ostalo, preskupo koštala zbog njezine energetske obnove uz europski novac, budući da bi trebalo vratiti desetke milijuna kuna EU potpora koje u dati u javni, a ne privatni objekt. Ako je tako, vjerojatno od privatizacije neće biti ništa, ma što se pisalo i tražilo…