SPAS ZA VRTIĆE? U vrtićima će kao odgojitelji raditi i učitelji Foto: VV arhiva / ilustracija

SPAS ZA VRTIĆE? U vrtićima će kao odgojitelji raditi i učitelji

| 17.8.2021. u 20:39h | Objavljeno u Aktualno

Ako se usvoji Nacrt izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je na javnom savjetovanju do 21. kolovoza, u vrtićima će s djecom raditi i učitelji, odnosno učiteljice razredne nastave. No da bi oni mogli raditi u vrtiću kao odgojitelji, morat će u roku od dvije godine položiti “razliku” u obrazovanju, odnosno morat će steći dodatne kompetencije u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na jednom od visokih učilišta u Hrvatskoj.

Zasad je sve “pokriveno”

Riječ je o jednoj od najvećih novina za koju se očekuje da bi mogla riješiti probleme s nedostatkom odgojitelja u vrtićima, na što već godinama upozoravaju i ravnatelji varaždinskih vrtića. Stoga ne iznenađuje što izmjene zakona u tom dijelu podržava ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka Jadranka Stanković.

U tom varaždinskom privatnom vrtiću trenutno radi 24 odgojitelja, što odgovara broju odgojitelja i stručnih suradnika te ostalih radnika prema Državnom pedagoškom standardu.

- To znači da grupa ima po dvije odgojiteljice, što odgovara mjerilima, a u jasličnim grupama imamo čak tri odgojne djelatnice. Mogu reći da smo zasad u punom sastavu i pokrivene su sve grupe – rekla je Stanković.
Kaže da su se i sami našli u situaciji da su zapošljavali učitelje, odnosno učiteljice jer odgojitelja na tržištu rada - jednostavno nema.

- I dosad smo mogli zaposliti učitelja, odnosno učiteljicu u predškoli ili u kraćim programima, što nam je bilo omogućeno Zakonom o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju i Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja. Međutim, s obzirom na to da se prednost zapošljavanja mora dati odgojitelju, u tom slučaju učitelj, odnosno učiteljica ostajali bi bez posla. Stoga smatram da bi trebalo ili povećati kvote na fakultetima ili uvesti mogućnost koja se upravo sada predlaže, uz omogućavanje učiteljima dodatne edukacije iz metodika predškolskog odgoja. Tako bi se vrlo brzo riješio problem nedostatka odgojitelja - kaže Stanković.

Više odgojitelja nego mjesta

U varaždinskom gradskom vrtiću dosad nije bilo potrebe za zapošljavanjem učitelja na radnom mjestu odgojitelja.

- Na raspisane natječaje za zapošljavanje odgojitelja u Dječji vrtić Varaždin uvijek se javljao veći broj odgojitelja. Primjerice, na raspisano jedno radno mjesto javilo se desetak odgojitelja i trenutno u vrtiću imamo zaposlen optimalan broj i odgojitelja ne nedostaje – rekla je Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin koja kaže kako zapošljavanje učitelja, odnosno učiteljica razredne nastave u vrtićima ovisi o načinima stjecanja kompetencija učitelja razredne nastave, količini i vremenskom trajanju stjecanja novih znanja o djeci rane i predškolske dobi.

Izmjenama zakona predloženo je da mandat ravnatelja umjesto dosadašnje četiri bude pet godina, dakle razdoblje na koje se imenuju i ravnatelji školskih ustanova, a ravnatelj vrtića obavezno će morati imati visoku stručnu spremu.

Iako je predškola od 2014. godine obavezna, roditelji nisu imali nikakve posljedice ako dijete ne uključe u navedeni program. Izmjenama zakona to će se promijeniti, pa će tako vrtić gradu i ustanovi socijalne skrbi prijaviti koje dijete nije upisano, a onda će roditelji koji neće uključiti dijete u predškolu njima morati objašnjavati zašto je to tako.

Upisi u vrtiće preko sustava e-Građani

Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju roditeljima se omogućuje postupak upisa u dječji vrtić preko sustava e-Građanin. Namjera je omogućiti građanima, korisnicima usluga ministarstva nadležnog za obrazovanje, brz i jednostavan upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova.

- Mi online prikupljamo svu potrebnu dokumentaciju već pune dvije godine i takav način prikupljanja pokazao se efikasan i brzo odrađen - bez stresa i gužve. Pri tome se ne radi o sustavu e-Građani kako se predlaže u novom zakonu. Kako će to funkcionirati, pokazat će vrijeme. Naravno, u slučaju da je roditelj “informatički slabiji”, u našem vrtiću dobije upisnu listu, po koju dolazi u vrtić u određeno radno vrijeme tajništva – kaže Jadranka Stanković, ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak smatra da je cijeli postupak upisa online nemoguće odraditi bez socijalnog kontakta, kako s roditeljima, tako i s djecom.

- Smatram da je u redu online odraditi predaju dokumentacije, ali cijeli postupak jako teško – kaže Husnjak.
Ističe kako je razgovor s roditeljima i djecom prije uključivanja u vrtić nužan, što je sada i predviđeno izmjenama zakona.

- Vrtić upisuje djecu s godinu dana. To su jako mala djeca. Svatko od njih ima svoje specifične potrebe koje se radi dobrobiti djeteta moraju poštivati – kaže Husnjak.

Ravnateljica Stanković smatra kako je razgovor s roditeljima i djecom najvažniji trenutak kada se prikupljaju prve informacije o djetetu od roditelja.

- To je trenutak kada vrtićki tim sa psihologom, pedagogom te medicinskom sestrom i odgojiteljem može steći uvid u buduću suradnju s roditeljima za dobrobit djeteta, vezane za razvoj i eventualnu zdravstvenu problematiku te upućivani savjeti u narednim postupcima roditelja. Potreba opservacije djeteta i procjene nivoa razvoja je važan trenutak ulaska djeteta u kolektiv, a upoznavanje odgojitelja s rezultatima procjene i davanje uputa što i kako raditi s djetetom, ako se vodimo činjenicom da je svako dijete individua za sebe, svako je različito i traži drugačiji pristup. To su važne stvari i treba ih podržati – kaže Stanković.