Slovenski veleposlanik Dovžan: "Interreg natječaj prilika za projekte važne za lokalno stanovništvo" Foto: Varaždinska županija

Slovenski veleposlanik Dovžan: "Interreg natječaj prilika za projekte važne za lokalno stanovništvo"

VV | 22.3.2023. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je zajednički prijem župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika grada Varaždina Nevena Bosilja za veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gašpera Dovžan,a koji je na dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj stupio u lipnju prošle godine. Veleposlanik je tom prigodom istaknuo kako su Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno povezani s Republikom Slovenijom, a povezanosti doprinosi niz prekograničnih projekata dok ovogodišnji ulazak Republike Hrvatske u Schengen i eurozonu otvara nove mogućnosti za suradnju.

Slovenski_veleposlanik_2.jpg

- Mi ćemo se potruditi da te brojne mogućnosti iskoristimo. Ovaj petak će biti otvoren Interreg natječaj i vjerujem da ćemo i u tom natječaju, u kojem su na raspolaganju 42 milijuna eura, naći niz prekograničnih projekata u korist lokalnog stanovništva. To su mali projekti, ali od njih najviše koristi ima upravo lokalno stanovništvo i to je vrlo važno. Želim istaknuti kako u Varaždinskoj županiji živi mali broj Slovenaca, a danas sam sa svojim suradnicima obišao Drugu Gimnaziju Varaždin, u kojoj pedesetak učenika uči slovenski jezik. Razgovarali smo s njima i imaju velik interes za nastavak učenja, a čuli smo također da postoje planovi za uvođenje slovenskog jezika u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji, što će naše Veleposlanstvo svakako podržati - rekao je veleposlanik Dovžan.

Slovenski_veleposlanik_6.jpg

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako je od ulaska Hrvatske u schengenski prostor omogućena puno bolja i kvalitetnija suradnja općina i gradova s obiju strana granica, a to je vrlo važno za građane koji žive na tim područjima.

- Veleposlanika Dovžana smo informirali o inicijativama i projektima koje provodimo, a jedna od njih se tiče i Podravske magistrale. Upravo smo tu temu otvorili kada je ministar Butković boravio u Varaždinskoj županiji. Putem Hrvatske zajednice županija otvorio sam temu uređenja postojećih cesta lokalnog karaktera između najbližih slovenskih i hrvatskih mjesta, kako građani s jedne i druge strane ne bi morali kružiti desetak ili više kilometara. Razgovarali smo i o pitanju zaštite okoliša s obzirom da postoji nekoliko zajedničkih projekata, a jedan od istaknutijih je svakako rezervat biosfere koji se proteže uz rijeku Dravu. Veleposlanika smo informirali i o našoj inicijativi da se područje Strahinjčice, Ivančice, Ravne gore i Maceljske gore proglasi Parkom prirode jer smatram da bi ta inicijativa i njima mogla biti zanimljiva - rekao je župan te pozvao veleposlanika da dođe obići kulturne, prirodne te turističke znamenitosti.

Slovenski_veleposlanik_11.jpg

Gradonačelnik Varaždina ustvrdio je kako je ovaj posjet veleposlanika Dovžana nastavak prošlotjednog posjeta slovenskog ministra kohezijskih fondova i regionalnog razvoja Aleksandra Jevšeka Varaždinu.

- Naše obrazovane i kulturne institucije puno surađuju s sličnim institucijama u Sloveniji i to je vrlo pohvalno. U petak imamo sastanak s predstavnicima Grada Ptuja, vezano uz prijave Interegg projekata, a sljedeći tjedan naša delegacija, iz razvojnih agencija i određenih ustanova ide u Mursku Sobotu. Imamo u pripremi puno lijepih, sitnih projekata i vjerujem da ćemo uspostaviti jako dobru suradnju, odnosno poboljšati postojeću – zaključio je Bosilj.

Slovenski_veleposlanik_12.jpg

Prijemu su nazočili i županijski pročelnici Miroslav Huđek, dr.sc. Dragutin Vincek i Darko Majhen te Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije, dok su uz gradonačelnika Bosilja prijemu prisustvovale pročelnice Slađana Miočić i Danijela Vusić. Uz veleposlanika Dovžana u pratnji su bili njegovi suradnici Dušan Pšeničnik i Tamara Plankar.

Slovenski_veleposlanik_5.jpg

Galerija slika